Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Historielärare: Europas blodiga spår i världen syns i dagens attacker

Från 2016
Uppdaterad 26.07.2016 18:47.
Fanska flaggan vajar på halvstång vid Promenade des Angalis i Nice.
Bildtext I mitten av juli dödade en person över 80 människor genom att köra med lastbil på en strandpromenad i Nice i Frankrike. Det finns ett långt historiskt perspektiv som förklarar dagens attacker, säger en historielärare.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Historielärare Sture Lindholm i Ekenäs anser att de terrorattacker som sker i Europa är ett led i kampen för att göra sig fri från det europeiska inflytandet i Mellanöstern. Asylsökanden i Västnyland är rädda för att de blodiga attackerna i Europa ska påverka dem negativt.

De senaste veckorna har flera attacker inträffat i Europa. Den senaste veckan har i synnerhet Tyskland varit drabbat.

Bland annat en syrisk man sprängde sig själv utanför en festival. Han hade fått avslag på sin asylansökan.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken mot en kyrka i Normandie i Frankrike. En präst och de två gärningsmännen dödades och en person är allvarligt skadad.

Våldsdåden kan påverka negativt

Abbas var tidigare journalist i Irak, nu bor han på Raasepori Resort i Karis. Han säger att han flydde blodet i Irak och inte vill se blod i Europa.

- Kanske syriern i Tyskland led av mentala problem. Det handlar om en person, man kan inte dra alla araber över samma kam.

Abbas berättar att många på förläggningen är rädda för att våldsdåden i Europa ska påverka dem negativt.

Det har alltid varit våldsamt

Just nu kan man uppleva att det är väldigt oroligt i världen, men när man ser på läget ur ett historiskt perspektiv så har det under alla årtionden funnits större eller mindre oroligheter i världen.

Historielärare Sture Lindholm i Ekenäs ger en historisk synvinkel på oroligheterna i Europa och vad som kan ligga bakom dem.

- Europa upplever just nu ett hot utifrån. Man kan säga att det pågår ett krig mellan en gruppering i islamiska världen och den västerländska eller kristna världen. Händelserna har förflyttats till den europeiska kontinenten för första gången på kanske 50 år.

Lindholm säger att det är frågan om en ny typ av krigföring och en ny typ av terrorism.

- Den är både organiserad och utförs av galenpannor som får sina idéer via de bilder som media förmedlar.

"Det finns alltid folk som tar livet av varandra"

Yusef från Somalia bor på flyktingförläggningen i Mjölbolsta i Karis. Han säger att Finland känns som ett bra land där han kan få en bra start.

Vad tycker du om de attacker som skett i Europa?

Yusef blir först förskräckt och säger att han inte tänker göra något dumt. Hans familj behöver honom.

Sedan säger han att det alltid finns folk som tar livet av sig själva eller andra.

- Det finns kanske något i dem som säger åt dem att göra dumma saker.

Europa spred skräck

Sture Lindholm påminner om att liknande attentat skett förr, men med annan karaktär.

- Grupperingar har begått attentat och spridit skräck i världen tidigare. Olika kommunistiska grupperingar ville göra revolt och mindre fraktioner har terroriserat. Motståndarna är bara annorlunda nu.

Sture Lindholm.
Bildtext Historielärare Sture Lindholm konstaterar att Europas världsdominans har lett till dagens läge med attacker i Europa.
Bild: Yle/Marica Hildén

Förr var det européerna som spred skräck i andra världsdelar. Lindholm anser att vi litet karikerat kan säga att vi har bytt roller.

- Tidigare införde européerna sina egna system, rensade ut motsåndarna och spred död i andra världsdelar. Det brydde vi oss inte om här.

Lindholm påminner om européernas blodiga spår i Asien och Afrika.

- Vi har sett länderna i den så kallade tredje världen utföra en blodig kamp för att bli fria från de europeiska system de blev tvingade till.

Krigföringen i Europa beror på dominansen

Det som nu händer i Europa är följderna av den europeiska världsdominansen.

- Vi har blandat oss i andra världsdelar och det syns i den krigföring som pågår i Europa just nu.

Lindholm tar Irak som exempel på hur västerlänningar har skapat den världsordning som varit och är gällande. Irak är ett resultat av att britter och fransmän slog i hop tre helt olika delar till ett rike.

Imperialismen splittras

Historien är ändå alltid stadd i förvandling. För 20 år sedan såg vi kommunismen och östblocket falla, nu ser vi hur den imperialistiska världsordningen håller på att splittras.

- Då kolonierna i Asien och Afrika blev självständiga var det den gamla europeiska utbildade eliten som tog makten. De brydde sig inte om folket. Den sociala revolution som äger rum där är nu kanske en av följdverkningarna i Europa.

Nationalism är skrämmande

Det som skrämmer Sture Lindholm är vad nationalismen och navelskåderiet kan leda till.

- Det har vi historiska erfarenheter av. Vi borde se saker i ett vidare perspektiv och inte tro på första bästa politiker som målar upp svarta bilder. Ju mindre vi vet desto räddare är vi. Det kan vi vara rädda för.

En god och en ond värld

Ahmed bor också på Raasepori Resort och vill diskutera situationen i Europa och den frustration de asylsökande känner. Ahmed säger att man inte ska fundera på varför attackerna sker just i Europa.

- Det finns en god och en ond värld, det är en del av mänsklighetens öde.

Ahmed har ett meddelande han gärna skulle vilja framföra om han skulle få träffa till exempel landets president:

- De asylsökande borde få något vettigt att göra. Det är svårt för oss att förklara vår situation, och de som inte kan engelska klarar sig ännu sämre.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan