Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkoherdevalet i Petrus – församlingsrådet hade inte koll på lagen

Från 2016
Uppdaterad 27.07.2016 10:03.
Finlands lag
Bild: Yle

Förvaltningsdomstolen ansåg att det indirekta kyrkoherdevalet skedde på diskriminerande grunder. Församlingsrådets vice ordförande säger att de inte hade full koll på hur det nya valsystemet skulle fungera.

Nu överväger församlingsrådet sina alternativ, varav ett är att gå vidare med rättsprocessen.

Tidigare i sommar beslöt förvaltningsdomstolen i Helsingfors att kyrkoherdeposten i Petrus borde ha gått till Monica Heikel-Nyberg i stället för Daniel Björk, som valdes till tjänsten. I fredags samlades församlingsrådet för att diskutera hur man nu ska gå vidare.

Vi var kanske inte helt medvetna om alla delar av processen.

Caroline Sandström, vice ordförande

Eftersom kyrkoherden är församlingsrådets ordförande, leds processen nu av vice ordförande Caroline Sandström. Enligt henne har rådet inte ännu fattat beslut i ärendet.

- På mötet diskuterade vi hur vi ska bemöta domen och olika möjligheter att lösa problemet, säger Sandström.

Ett alternativ är att ordna kyrkoherdevalet på nytt. Besluter sig rådet däremot att söka ändring i beslutet måste besvär lämnas in hos högsta förvaltningsdomstolen.

- En möjlighet är också att våra jurister, alltså vår och Heikel-Nybergs, försöker hitta en lösning på situationen, säger Sandström.

"Kyrkolagarna är en djungel"

Lagen som möjliggör indirekta kyrkoherdeval trädde i kraft i början av 2014, alltså samma år som Daniel Björk valdes till kyrkoherde i Petrus. Enligt Sandström hade församlingsrådet inte full koll på hur det nya valsystemet skulle fungera.

- Vi var kanske inte helt medvetna om alla delar av processen. Det är en av orsakerna att valet kom att gå till domstol.

Nu gör församlingsrådet sitt bästa för att undvika liknande misstag.

- Kyrkolagarna och förordningarna är verkligen en djungel. Vi måste läsa alla förordningar jätte noggrant. Vi har gjort allt vi kunnat för att nu försöka bredda marken för det här, men det är en jobbig situation, säger Sandström.

Kyrkoherde Björk har absolut inte varit inblandad på något vis.

Caroline Sandström, vice ordförande

Enligt Sandström har församlingsrådet redan varit i inofficiell kontakt med Heikel-Nyberg.

- Vi har fört en öppen dialog med henne.

Den nuvarande kyrkoherden Björk har däremot inte haft med ärendet att göra.

- Jag har i egenskap av vice ordförande sammankallat rådet. Han har absolut inte varit inblandad på något vis, säger Sandström.

Lagbok.

Kyrkoherde valdes på diskriminerande grunder

Förvaltningsdomstolen har hävt församlingsrådets val.

Diskussion om artikeln