Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Femdagars utdelning i skärgården kommer i gång i höst - nu överväger posten sina alternativ

Från 2016
Uppdaterad 26.07.2016 18:43.
Postbåten Plåtfia
Bild: YLE/Linus Hoffman

I framtiden ska holmar med förbindelsetrafik alla vardagar få post fem dagar i veckan. Det har Högsta förvaltningsdomstolen och Kommunikationsverket slagit fast, nu överväger posten sina alternativ.

Frågan är hur utdelningen ska gå till. Tidigare har NTM-centralen av kostnadsskäl inte tillåtit att förbindelsebåtarna köra enbart postturer. Om förbindelsebåten inte har haft annat ärende har posten delats ut i samband med följande tur.

Postens regionchef Hannu Riihimäki säger att man nu ska se till att följa beslutet om postgången i skärgården.

- Vi kommer givetvis att respektera beslutet. Just nu utreder vi hur utdelningen kunde ordnas i praktiken, säger regionchef Hannu Riihimäki.

Att förbindelse båtarna skulle ta i land för postens skull är ett alternativ.

- Vi siktar förstås på att postens försändelser skulle transporteras på samma sätt som andra transportbolags försändelser, det vill säga också då båtarna kör på beställning eller enligt behov.

Tidsfrist till i höst

Även om beslutet redan är i kraft har posten fått tid till slutet av september för att utreda hur postgången i skärgården ska skötas i framtiden. Förutom förbindelsebåtarna kan också underleverantörer eller egna båttransporter komma på fråga.

Förändringen gäller enligt Riihimäki cirka 200 hushåll längs med förbindelsebåtsrutterna. Beslutet gäller frankerade brev men det är tänkt att all annan post, till exempel tidningar, också delas ut på samma gång.

- Nog är det förstås vår målsättning att alla försändelser förs ut på en och samma gång.

Riihimäki kan inte uppskatta hurdana tilläggskostnader förändringen kommer att innebära.

- Det beror på hur vi får det här ordnat. Just nu funderar vi på alternativen och vad som skulle vara det mest kostnadseffektivt sättet att dela ut posten.

Ännu delas posten inte alltid ut fem dagar i veckan på öarna som berörs. Men Riihimäki konstaterar att förbindelsebåtarna ändå tar i land på holmarna oftare under sommaren då många rör sig i skärgården.

- Nu genast händer inget, men före den 30. september ska saken vara i ordning, säger Riihimäki.

Diskussion om artikeln