Hillary Clinton historisk presidentkandidat
Hillary Clinton sprängde ett glastak då hon som första kvinna genom tiderna nominerades till presidentkandidat för ett av de stora partierna i USA.
Det demokratiska partiet tog ett stort steg mot att ena sina led under partikonventet på tisdagen. Måndagen hade präglats av missämja då Bernie Sanders anhängare demonstrerade mot partiledningen och buade då Hillary Clintons namn nämndes.
På tisdagen var stämningen på delegatgolvet mer sammansvetsad då delstaterna redovisade resultaten från partiets primärval och nomineringsmöten. Den sista delstaten att förkunna sitt resultat var Vermont och det var delstatens senator Bernie Sanders, som tog till orda.
Fin gest av Sanders
Sanders gjorde sitt yttersta för att foga samman partifolket då han meddelade att han avstår från sina delegater. Strax innan kunde man se Sanders röras till tårar av alla de hyllningar som riktades mot honom.
- Jag föreslår att partikonventet avlyser konventets regler. Jag föreslår att alla röster som avlagts återges i de officiella dokumenten. Och jag föreslår att Hillary Clinton nomineras till det demokratiska partiets presidentkandidat, sade Sanders.
Beskedet av Sanders betydde att delegaterna nominerade Clinton med bifallsrop. Ropen av ja-svar var öronbedövande då konventets ordförande frågade ifall delegaterna stöder förslaget.
Kärleksförklaring av Bill Clinton
Huvudtalaren för kvällen var Bill Clinton. Det var redan hans tionde tal under ett partikonvent.
- Våren 1971 träffade jag en flicka, sade han inledningsvis och han syftade naturligtvis på Hillary.
Talet fokuserade även i fortsättningen på att beskriva deras liv och livsbeslut. Talet som kunde beskrivas som en kärleksförklaring till Hillary Clinton pågick i nästan 45 minuter
- Hillary öppnade mina ögon för allmännyttigt jobb. Hon är bottenlöst nyfiken, hon är en naturlig ledare, hon är en ypperlig organisatör och jag har aldrig sett någon som är bättre på att få till stånd förändringar. Den kvinnan har aldrig nöjt sig med status quo. Hon vill alltid se framsteg, sade han.
Bill gav svar på tal
Bill Clinton gav också svar på tal till de republikaner som attackerade hans fru under partiets konvent förra veckan.
- Hur får man den bild jag nyss målade upp av henne att stämma överens med det som republikanerna sade om henne i Cleveland. Det är omöjligt, sade han.
Hillary Clintons image polerades
Trots Bills fina ord om sin fru så är det ett väldokumenterat att Hillary Clinton har ett trovärdighetsproblem. Nästan 70 procent av amerikanerna anser att hon inte går att lita på.
Föga överraskande så framställde inte bara Bill Clinton henne som en omtänksam och ödmjuk person.
Lauren Manning, som skadades så allvarligt i samband med 9/11-attackerna att hon inte förväntades överleva, berättade att Hillary Clinton besökte henne på sjukhuset och hållit kontakt sedan dess.
- Hon hjälpte mig. Inte för kamerorna. Inte för att någon lade märke till det. Utan för att det är vem hon är. Hon var där för mig då och därför står jag vid hennes sida nu, sade Manning.
Vapenvåldet under lupp
Temat för dagen under partikonventet var kampen för familjer och barn. Ett av de mest känslosamma framträdandena gjordes av mammor, vars barn dött av vapenvåld.
- Jag är en motvillig part i den här rörelsen. Jag är här i dag för min sons, Trayvon Martins, skull. Det här handlar inte om att vara politiskt korrekt. Det här handlar om att rädda våra barn. Hillary Clinton har mod att leda kampen för vapenlagar, som baserar sig på sunt förnuft, sade Sybrina Fulton.
Hennes son, Trayvon Martin, var 17 år då han för fyra år sedan sköts ihjäl av en väktare i Florida.
Kontroversiellt tema
Våldet mot svarta amerikaner är ett kontroversiellt tema i USA med tanke på att poliser blivit ihjälskjutna de senaste veckorna i Dallas och New Orleans. De mammor som talade vid partikonventet var måna om att påpeka att de inte vill smutskasta den amerikanska poliskåren.
- Majoriteten av poliserna gör ett gott jobb, sade Lucy McBath.
Hennes son Jordan Davis sköts år 2012 ihjäl av den 47-årige Michael Dunn efter ett gräl vid en bensinstation i Jacksonville. Grälet handlade om att Dunn ansåg att Davis hade spelat musik med för hög volym. Dunn dömdes till livstids fängelse.