Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiffiga franska bönder plockar stöd

Från 2016
Ko
Bild: Yle/Linus Hoffman

Fiffiga franska bönder får högre mjölkpris än sina finländska kolleger. De använder ursprungsbeteckningen på specialprodukter för att få högre stöd. Vi får tänka till i Österbotten, säger mjölkbonden Niclas Sjöskog i Purmo.

Franska bönder har hittat vägar för att få ut ett högre mjölkpris. Ursprungsbeteckningar är skyddat och det använder bönderna så långt det går. Till exempel mjölkproduktion för speciella ostmärken är kvoterade och det håller priset uppe.

- Det var en aha-upplevelse, säger mjölkbonden Niclas Sjöskog i Purmo i Pedersöre som besökt bondgårdar i Frankrike.

- Det förutsätter förstås att man har en märkesprodukt som är unik och att mejerierna producerar en viss mängd för den, men något motsvarande måste vi väl hitta i Finland också, säger Sjöskog.

Prisskillnaden är stor. Produceras mjölken för en speciell ost kan det ge 53 cent per liter. I Finland får mjölkbonden 35 cent per liter.

Mejerier i Frankrike har produktionsrättigheter enligt det gamla stödsystemet och för den fastslagna mängden kan de alltså betala ett högre pris.

- Det gäller att vara kreativ.

Niclas Sjöskog i Purmo
Bildtext Mjölkbonden Niclas Sjöskog.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Gammal möglig Österbottens ost?

Det gäller alltså att hitta en produkt med skyddad ursprungsmärkning. Något borde vi väl kunna hitta på, säger Sjöskog. På frågan om även nya produkter kunde komma ifråga svävar han på målet. Det vet jag inte, säger Sjöskog.

- I Finland tar vi antagligen till oss regler som begränsar oss men borde istället läsa mer om regler som öppnar nya möjligheter.

Bondemöte i Jakobstad

På söndag är det kanske dags att börja tänka utanför boxen. Då samlas långt över 100 deltagare från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island till kongress i Jakobstad för att diskutera mjölkproduktion i en föränderlig värld.

Det är bönder, rådgivare, veterinärer och experter som informerar varandra om de senaste framstegen i ekonomisk nötkreatursproduktion. Kongressen pågår i tre dagar och avslutas på onsdag.

- Jag föreslog Jakobstad som årets kongresstad och ingen opponerade sig, säger Niclas Sjöskog.

Mer om kongressen kan man läsa här

Diskussion om artikeln