Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges skidförbund överväger att överklaga Sundbys dom till högsta domstolen

Från 2016
Martin Johnsrud Sundby kysser en pokal.
Bildtext Sundby är avstängd i två månader.
Bild: All over press

Martin Johnsrud Sundby är avstängd på grund av en dopningsförseelse – men det norska skidförbundet fortsätter att skydda sin världsstjärna. Det finns en liten möjlighet att föra fallet vidare till den schweiziska högsta domstolen, säger förbundets advokat till NRK.

Sundby åkte fast efter att ha haft för höga halter astmamedicin i kroppen, men det norska skidförbundet fortsätter att vidhålla att Sundby inte gjort någonting fel.

Det kan bli aktuellt att föra fallet vidare till den schweiziska högsta domstolen.

– I så fall måste det göras inom 30 dagar från att vi mottagit den ursprungliga domen, signerad av alla tre domare. Den har vi fortfarande inte fått, säger Anne-Lise Rollande, det norska skidförbundets advokat, till NRK.

Förbundet har ännu inte bestämt sig för att överklaga. Rolland säger att förbundet i så fall måste gå på linjen att domen strider mot ”public policy”, alltså mot rättsprinciper.

Nålsögat är väldigt, väldigt trångt.

Gunnar Martin Kjenner, idrottsjurist.

Små chanser

Om man är missnöjd med internationella skiljedomstolen Cas beslut kan man överklaga till den federala högsta domstolen i Schweiz. Cas har sitt säte i Lausanne i Schweiz.

Enligt idrottsjuristen Gunnar Martin Kjenner, som NRK talat med, är det väldigt svårt att omvända Cas domar.

– Nålsögat är väldigt, väldigt trångt, säger han.

Cas fällde Sundby

Sundby fälldes av idrottens skiljedomstol Cas. Efter att Sundby testat positivt tystade det norska skidförbundet ner fallet.

Internationella skidförbundet Fis frikände Sundby förra året, men internationella antidopningsbyrån Wada överklagade till Cas, som i sommar slog fast att Sundby är skyldig.

Sundby är avstängd i två månader och mister segrarna i Tour de Ski och i världscupen säsongen 2014/2015.

Skyldig eller oskyldig?

Åsikterna går isär om fallet Sundy. I Finland förhåller man sig misstänksamt till det inträffade.

Landslagstränaren Reijo Jylhä sade i veckan att ”gränser är gränser, allt annat är bortförklaringar”, medan Aino-Kaisa Saarinen ifrågasatte det norska förbundets agerande.

Den finländska antidopningschefen Timo Seppälä vill att Wada ska granska det norska förbundets användning av läkemedel.

Det fick den norska landslagschefen Vidar Løfshus att gå i taket. ”Vi ska ta ett snack, så kan Finland komma till Ullevål och lära hur man behandlar luftvägarna”, sade Löfhus.

Den norska landslagsläkaren Knut Gabrielsen avgick på tisdag, trots att han inte känner sig skyldig.

Diskussion om artikeln