Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå flaggar för Europa - Lovisa saknar EU-flagga

Från 2016
Uppdaterad 27.07.2016 11:34.
Europeiska unionens flagga
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

Joensuu stad har utmanat alla europeiska städer och kommuner att flagga med Europaflaggan på torsdag. I Östnyland är det bara Borgå som flaggar.

Alla städer och kommuner i Europa är inbjudna att ansluta sig till initiativet på webbplatsen connecting europeans.
På webbplatsen finns det en karta där nya punkter uppstår i den takt som kommunerna deltar. De städer som deltar kan också lämna en hälsning på kartan.

- Med den gemensamma flaggningsdagen vill vi påminna oss själva och andra om att även om Europa är långt ifrån perfekt, lönar det sig att gemensamt sträva efter att lösa problemen, säger stadsdirektör Kari Karjalainen i initiativtagarstaden Joensuu.

connecting europeans-logo

Debut i Borgå

Borgå stads biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz säger att det blir första gången som Europaflaggan hissas vid stadshuset.

- Vi önskar att torsdagen den 28 juli blir en dag av glädje med flaggor vajande i olika delar av kontinenten, säger von Schoultz.

I Sibbo kommer däremot inte flaggan att vaja.

- Orsaken är helt enkelt den att Sockengårdens vaktmästare är på semester. Det samma gäller största delen av personalen vid den tekniska sektorn, uppger Sibbo kommuns informatör Paula Huttunen.

Lovisa med i tanken

Inte heller Lovisa kommer att hissa EU-flaggan. Också i Lovisa är orsaken mycket enkel, berättar turistsekreterare Lilian Järvinen.

- Vi har helt enkelt ingen EU-flagga. Inbjudan om att flagga kom först i måndags, så vi hann inte skaffa en flagga med så kort varsel, men vi är med i tanken. Nästa gång ska vi ha en flagga, säger Järvinen.

Inte heller Lappträsk flaggar. Där är kommunkansliet semesterstängt fram till den sista juli.

Kommunförbundet och utrikesministeriet stöder kampanjen med information genom sina egna kanaler.

Tillsvidare är 176 städer och kommuner från tolv europeiska länder med i Joensuus initiativ.

Diskussion om artikeln