Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var sjunde finländare utnyttjar svartlöner

Från 2016
Uppdaterad 27.07.2016 10:24.
Pengar.
Bild: Creative Commons / martaposemuckel

Mer än var sjunde finländare har någon gång använt sig av svart arbetskraft. Men finländarna är relativt laglydiga skattebetalare, visar en kartläggning av Taloustutkimus som Yle låtit göra.

Tre procent av finländarna meddelar att de använder sig av svart arbetskraft eller jobbar svart minst en gång om året. 12 procent har någon gång gjort det och 83 procent har aldrig betalat ut eller tagit emot arvoden som inte redovisats.

– Åtminstone i det här ljuset kan man säga att situationen inte verkar så tröstlös. Om det hade varit fråga om flera tiotals procent som uppgett att de får eller betalar ut svarta löner, skulle läget vara bekymmersamt, säger skatteexpert Markku Hirvonen.

Hirvonen tillägger att det här är ett positivt resultat som tyder på att finländarna är laglydiga medborgare och att hushållsavdraget underlättat beskattningen av städnings- och renoveringstjänster.

Män mer bekant med svartjobb

Enligt undersökningen är det oftare män än kvinnor som betalar ut eller tar emot skattefria arvoden. 19 procent av männen och 11 procent av kvinnorna svarade att de någon gång haft att göra med skattefria löner och svart arbetskraft.

Siffrorna kan förklaras med att olika branscher har olika praxis. I Norden är svartjobb allmänt inom byggbranschen.

– Det är en internationell trend, säger Hirvonen.

Resultaten visar också att användningen av svart arbetskraft är något vanligare i de lägre inkomstklasserna än bland höginkomsttagare. Hirvonen påminner om att många studenter och deltidsanställda finns i den lägre inkomstgruppen.

Hannu Tikkala/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln