Korpo Sea Jazz är ingen festival
När jag träffar Bosse Mellberg på Skärgårdscentret i Korpoström inför årets Korpo Sea Jazz, känner jag mig tvungen att för protokollets skull till att börja med fråga hur han riktigt uttalar sitt smeknamn.
Och mycket riktigt, som jag tyckte mig höra när han svarade i telefon tidigare, säger han att det uttalas Båsse med ett tydligt å. Tilltalsnamnet har alltså ingenting att göra med den vanliga smeknamnformen för Bo, utan har en helt annan bakgrund.
Med Korpo Sea Jazz har Bosse hur som helst varit involverad sedan 2004 vill han minnas.
- Och styrelseordförande har jag varit sedan 2006 för föreningen Korpojazz, som då ordnar två festivaler: Sibelius i Korpo, som gick av stapeln förra veckan (22 - 24.7.) och Korpo Sea Jazz, som arrangeras den 27 – 30 juli.
Intimt med musiken i första rummet
Korpo Sea Jazz har faktiskt arrangerats sedan 1989 och har med tiden etablerat sig som ett högklassigt evenemang för företrädesvis inhemsk kvalitetsjazz. På grund av - eller tack vare – sitt läge, har Korpo Sea Jazz också hållit kvar sin särprägel som en väldigt intim festival:
- Jo, det är klart, vi har ju inga egentliga konsertsalar i Korpo, och inte i Nagu eller Houtskär heller, klargör Bosse Mellberg.
Så det blir intimt i och med att salarna, konsertställena är små och artisterna har inte någon möjlighet att efter spelningarna ta sin tillflykt till svala backstage-områden och avnjuta VIP-servering. Utan de är tvungna att konfronteras med publiken direkt och också äta sin frukost med publiken på förmiddagarna och så vidare.
Så allt det här bidrar till att hålla stämningen intim. Men det finns också en annan orsak, menar Bosse Mellberg:
Det är nämligen det att vi koncentrerar oss på musiken och hela ordet ”festival” kan ju lite diskuteras. Man förknippar ju festival med rader av tält och diverse uthus av plast, lakritsförsäljning och annat.
Bosse Mellberg
- Vi har ju ingenting sånt, utan bara de här musiktillställningarna och punkt och slut, slår Bosse fast.
Gott rykte bland musikerna
Den här linjen tänker man också hålla fast vid, trots att det då och då på sina ställen framförts önskemål om lite mer publikvänlig rock ’n’ roll och dansmusik. Men som det nu ser ut är läget ganska så optimalt också med tanke på vad som krävs för arrangemangen.
- Den här storleken som vi har begränsat oss till de senaste tio åren ungefär, innebär att vi inte behöver anställa en massa utomstående personal och samtidigt möjliggör det slutsålda konserter.
När man blickar ut över Skärgårdscentret en sådan här solig dag är det lätt att se många uppenbara fördelar med Korpo Sea Jazz läge. Så är det också väldigt populärt bland musikerna att komma hit och spela.
- Jo, vi har nog ett väldigt gott rykte bland artisterna, menar Bosse Mellberg och det beror förstås delvis på miljön, det är helt klart.
Vem vill inte komma ut till skärgården och umgås med sina musikerkolleger, sova om förmiddagarna, diskutera på eftermiddagarna och spela på kvällarna och nätterna
vad är väl bättre än det?
Professionellt och akademiskt
Men Korpo Sea Jazz har också ett rykte bland musikerna om att värna om professionalitet. Man använder yrkesmusiker och man har definierat vad som menas med yrkesmusiker. På så vis vill man erbjuda tillfälle att spela för människor som ska leva på att spela jazz.
Det här innebär att Korpo Sea Jazz också kan få en något akademisk prägel, som Bosse Mellberg berättar:
- Det brukar väl vara en åttio procent av musikerna som har sina färdiga papper från Sibelius-Akademins jazzavdelning. Inte för att vi är fixerade vid Sibelius-Akademin, vi har ju andra fina konservatorier i landet.
Men visst kan det bli lite akademiskt när det samtidigt på scenen står två doktorer, fyra magistrar och av magistrarna, så har två varit lektorer vid Sibelius-Akademin och så här.
Bosse Mellberg
Också den första musikern med en professur i jazz, den finska ”jazzprofessorn”, trummisen och pianisten Jukkis Uotila hör till de som uppträtt i diverse omgångar på Korpo Sea Jazz.
Digert utbud av varierande jazz
Det är en årligen utsedd konstnärlig ledare, en utomstående jazzmusiker - inte verksamhetsledare Bosse Mellberg - som står för det musikaliska utbudet, valet av artister. I år axlas det ansvaret av kontrabasisten och kompositören Mikko Pellinen.
- Hans huvudämne vid Sibelius-Akademin har varit kompositionskonst och han har arrangerat mycket musik. Hans eget band, Unio Ensemble, framför musik av Sibelius, Grieg och Ravel t.ex. vilket ju är lite speciellt.
Unio Ensemble uppträder på torsdagens huvudkonsert på kommunalgården i Korpo tillsammans med trombonisten Kasperi Sarikoskis Nuance-kvintett. Därutöver spelar Mikko Pellinen bas i Aili Ikonens orkester förutom att han står värd för diverse jamsessioner.
Aili konen hör till våra mest framträdande yngre generationens jazzsångerskor och gav i våras ut en skiva med mestadels nykomponerad jazz på finska, Laulan. Också hennes konsert på fredagen på Gjallarhorn, lyfter Bosse Mellberg fram som en höjdpunkt i det digra utbudet.
Men det är klart, Jukka Perko Avara i (Korpo) kyrkan t.ex. är en annan. Deras nya skiva är inspelad i Berlin och musiken kan nog klassificeras som sakral.
Bosse Mellberg
Förutom saxofonisten Perko, består Avara-trion av två gitarrister, Jarmo Saari på elektrisk och Teemu Viinikainen akustisk gitarr. Men överlag är det en massa fina konserter på Korpo Sea Jazz, slår Bosse fast (klicka för att se programmet).
En lite annorlunda satsning för i år är sedan Trio Rainbows spelning på Korpo serviceboende Regnbågens innergård på fredagseftermiddagen:
- Konserten är öppen för alla och den är gratis, så vi hoppas att det ska komma mycket publik, så att kunderna på äldreboendet ska tycka att det var ett roligt litet tillskott i vardagen.
Hör inslaget med Aili Ikonen i Nöjesfredag den 29 juli på Arenan: