Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Johanna Dikert: Pratar du skit om Amanda Harkimos utseende är det min syster som får ta smällen

Från 2016
Johanna Dikert, med Yle logo
Bildtext Johanna Dikert.
Bild:

Den elaka kommentar som fälls över en kändiskropp stannar inte där, den kryper vidare under huden på din dotter, din bror, din vän, din syster. Fixeringen över kändisars kroppar och hur det skrivs och kommenteras om offentliga personers utseende är inte en isolerad del av verkligheten. Den kommentarskulturen lever vidare på skolgården, på arbetsplatsen och inte minst i kommentarsfältet på sociala medier.

Vår artikel med Amanda Harkimo där hon berättar om vad som skrivits och kommenterats om hennes utseende har väckt diskussion hos våra läsare. Vissa tycker att det hör till kändisskapet att man ska ”kunna tåla lite skit”. Någon skriver att ”kvinnor kanske borde fundera på hur de klär sig” och hur detta i sin tur lockar till sig kommentarer, medan andra är trötta på att ”utseendefixerade kvinnor får skylla sig själva” om deras kroppar blir kommenterade i offentligheten.

Den som skriver och kommenterar är alltid personligen ansvarig för sin kommentar. Ingen person, känd eller icke-känd, har sig själv att skylla eller har ”bett om det”. Jag kan publicera ett helt album med nakenbilder på mig själv, den som väljer att kommentera har 100 procent ansvar för sina kommentarer, jag noll.

Allmänheten är nyfiken på kända personers liv. Vem de dejtar, var de äter, om de fått barn eller om de flyttat till en absurd lyxvilla. Den nyfikenheten kommer med kändisskapet. Men att skvallra om kändisars privatliv är inte detsamma som att kommentera deras rumpor, bröst, rynkor och magar. Att vi väljer att ge plats åt sådana kommentarer och så kallade artiklar är både pinsamt och farligt.

Här har vi både ett val och ett ansvar. Som journalister och som människor. Vi har valet att kommentera vad någon sagt och gjort istället för hur någon ser ut. Vi har valet att lägga fokus på yta eller innehåll. Valet och ansvaret ligger hos var och en av oss.

Via våra handlingar visar vi vad som är viktigt, relevant och värt att uppmärksamma. Det vi väljer att ge utrymme - i media, vid matbordskonversationer, i tv-soffan - det tillskriver vi betydelse. Och det vi väljer har konsekvenser för hur vi mår och hur vi ser på oss själva och varandra. Inte minst gäller detta unga människor som håller på och bygger upp en självbild och ett självförtroende. Unga människor som lever i en verklighet där kommentarer och likes på bilder på dem själva har en central roll för uppbyggandet av självförtroende.

Vi skapar tillsammans en kultur om hur vi pratar - eller inte pratar - om andra människors kroppar och utseende. Kändisar, ungdomar, du och jag är alla med och definierar den här kulturen, och vi påverkas alla av den. Så behandla din kändis så som du själv vill bli behandlad.

Diskussion om artikeln