Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgiska forskare förvandlar urin till vatten

Från 2016
Uppdaterad 27.07.2016 21:50.
Urin blir vatten – se video - Spela upp på Arenan

En grupp forskare vid det belgiska universitetet i Ghent har skapat en maskin som med solenergi förvandlar urin till gödsel och dricksvatten. Tekniken kunde enligt forskarna användas på landsbygden i utvecklingsländer.

Maskinen i Ghent har ett sepciellt membran för filtrering, är energieffektiv och fungerar på områden som inte har tillgång till elnät.

– Vi kan ta vara på gödsel och dricksvatten från urin enbart genom att använda solenergi som energikälla, säger forskaren Sebastiaan Derese.

En forskarei vit rock kissar i ett litet bås medan en annan forskare håller uppe en slang ovanför ett glas. Slangen kommer från en stor maskin som förvandlar urin till dricksvatten.
Bildtext Maskinen filtrerar urinet och ger både dricksvatten och gödsel.
Bild: Reuters

För att kunna förvandla urinet till dricksvatten och gödsel samlas urinet i en stor behållare som värms med solenergi. Efter det silas urinet genom membranet där vattnet skiljs åt från näringsämnen så som kalium, kväve och fosfor.

Från urin till öl

För att samla in en större mängd urin deltog forskarna på en tio dagar lång musik- och teaterfestival i Ghent där de samlade urin med hashtaggen #peeforscience (kissa för vetenskapen) och lyckades samla 1 000 liter urin från besökarna.

Tanken är att installera större versioner av maskinen i sporthallar och flygplatser. Forskarna vill också ta med sig maskinen till landsbygden i utvecklingsländer där det ofta är svårt att få tag på både gödsel och dricksvatten.

Urinet som forskarna samlade in på festivalen kommer att användas till en belgisk specialitet – öl.

– Vi kallar ölet "From Sewer to Brewer (från avlopp till ölbryggare)", säger Derese.

Två ölflaskor där det står "From sewer to brewer", alltså "Från avlopp till ölbryggare".
Bildtext Slutprodukten av festivalbesökarnas urin: öl.
Bild: Reuters.

Diskussion om artikeln