Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massivt stimulanspaket i Japan

Från 2016
shinzo abe japans premiärminister.
Bildtext Japans premiärminister Shinzo Abe
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japans premiärminster Shinzo Abe meddelade på onsdagen om ett enormt stimulanspaket för att få fart på ekonomin. Stimulanspaketet går på 28 biljoner yen, cirka 240 miljarder euro.

Stimulansen ses som en reaktion på de eventuella negativa effekter som britternas beslut att lämna Europeiska unionen kan föra med sig.

Det kommande stimulanspaketet blir betydligt större än de tidigare finanspolitiska stimulansåtgärder som genomförts de senaste åren.

Stimulanspaketet år 2013 var 20 biljoner yen och åtgärdspaketet år 2014 var 18 biljoner.

Regeringen lovar mera detaljer nästa vecka. Paketet väntas innehålla satsningar på infrastruktur, stöd till lantbruksexporten och åtgärder för att locka fler turister till Japan.

Analytiker skeptiska

Marknadsanalytiker förhåller sig ändå skeptiskt till det kommande paketet.

- Skatteintäkterna ökar inte och tillgångarna för en extra budget är begränsade, sade Yasunari Ueno, ledande marknadsekonom på Mizuho Securities Co till The Japan Times. Ueno tillade att när vi ser detaljerna kommer reaktionen att bli värre.

Trots massiva stimulansåtgärder från både regeringen och centralbanken fortsätter den japanska ekonomin att stampa på stället.

Lägre vinster för företagen sätter press på löner och på hushållens inkomster och det tar ut en del av effekten av stimulansen.

Abes meddelande om stimulanspaketet kommer strax innan centralbanken Bank of Japan ska ha sitt penningpolitiska möte.

Det avslutas på fredag då centralbanken väntas meddela om vidare penningpolitiska stimulansåtgärder.

Diskussion om artikeln