Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet tystar ner medierna

Från 2016
Uppdaterad 28.07.2016 08:54.
Människor i Istanbul som stöder regeringen protesterar mot kuppförsöket.
Bild: EPA/CEM TURKEL

Turkiet har gett order om att stänga ett stort antal medier och gripa ytterligare journalister i ännu ett led i regeringens utrensningskampanj efter det misslyckade kuppförsöket. Tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 25 radiostationer och 45 dagstidningar och flera tidskrifter och förlag ska stängas, rapporterar tv-kanalen CNN Türk.

Myndigheterna har inte avslöjat vilka medier som måste stänga, men enligt CNN Türk finns det också kända riksmedier bland dem.

Myndigheter har också utfärdat en arresteringsorder för ytterligare 47 journalister som tidigare varit anställda vid tidningen Zaman Daily. Arresteringsordern gäller både tidigare journalister och chefer.

Tidningen i fråga ändrade drastiskt linje och blev en stark ställningstagare för regeringen efter att regeringen utsåg en ny ledning för tidningen i mars i år.

En anonym tjänsteman säger att journalisterna och cheferna misstänks ha haft kopplingar till president Recep Tayyip Erdoğans ärkerival folkbildaren och imamen Fethullah Gülen, som regeringen anklagar för kuppförsöket för ett par veckor sedan.

Omfattande utrensning

I måndags utfärdades en arresteringsorder för 42 verksamma journalister av samma orsak, nämligen att de tros ha kopplingar till det misslyckade militärkuppförsöket som ägde rum den 15 juli.

Dessutom greps 150 högt uppsatta officerare i onsdags och myndigheter vill ge sparken åt ytterligare 2 400 personer inom militären. 726 officerare och 1684 soldater har redan avskedats.

Enligt den turkiska militären deltog över 8 500 soldater i kuppförsöket, det vill säga 1,5 procent av Turkiets styrkor. Militären tror att soldaterna var en del av ett nätverk av terrorister som leds av Fethullah Gülen, skriver Reuters.

Totalt har över 15 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän fått sparken, stängts av eller gripits sedan kuppförsöket.

Diskussion om artikeln