Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zikamyggor kan finnas i USA

Från 2016
Uppdaterad 28.07.2016 08:50.
En zikamygga
Bild: EPA/LEONARDO MUNOZ

I USA undersöker myndigheterna i Florida nu fyra fall av zikasmitta där läkare tror att spridningen skett via myggbett i USA. De fyra fallen handlar om personer som inte besökt länder där zikaviruset förekommit.

Hittills har personer smittats av viruset då de besökt till exempel Latinamerika eller via sex, men nu kan det alltså vara möjligt att den myggart som bär på viruset också finns i södra USA.

Myndigheterna i Florida uppger att de inte dragit några slutsatser än och att de fortfarande utreder hur viruset spridits. Forskare ska nu undersöka människor och hus i området där fallen upptäckts.

Zikaviruset orsakar hos de flesta endast lätt illamående, men viruset tros kunna ge allvarliga fosterskador om den som smittas är gravid.

Första fallet av mikrocefali i Europa

Ett annat fall i delstaten Utah bekräftades förra veckan. En person som vårdade en gammal sjuk man som bar på viruset har bekräftats vara smittad av zikaviruset.

Vårdaren som var en anhörig till mannen misstänks ha blivit smittad direkt av mannen som senare dog. Det var det första bekräftade dödsfallet orsakat av zikaviruset i USA.

Tidigare i veckan föddes ett barn i Spanien med fosterskadan mikrocefali orsakad av zikaviruset. Det är första gången det myggburna viruset har orsakat fosterskadan i Europa.

Om mamman får zikaviruset under graviditeten kan det orsaka mikrocefali hos barnet, vilket innebär att barnet föds med för litet huvud och för liten hjärna.

Mikrocefali kan leda till att barnet dör och de barn som överlever kan lida av hjärnskador samt utvecklingsstörningar.

Diskussion om artikeln