Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ny bok om Harry Potter lanseras på söndag

Från 2016
Uppdaterad 28.07.2016 14:21.
Julia Wickholm poserar med Harry Potter-böcker
Bildtext Julia Wickholm har läst varje Harry Potter-bok ungefär tio gånger.
Bild: YLE/Jan-Ulrik Lindberg

På söndag, den 31 juli släpps en ny efterlängtad bok om Harry Potter. Att det sker just det datumet är ingen slump – det är nämligen Harrys födelsedag.

Först var tanken att berättelsen om Harry Potter enbart skulle leva vidare på teaterscenen genom föreställningen ”Harry Potter and the Cursed Child”, eller på svenska ”Harry Potter och det förhäxade barnet”. Men nu släpps manuset också i bokform.

- Jag förstår att det blev en efterfrågan på manuset eftersom alla inte har möjlighet att ta sig till London och se pjäsen men ändå vill ta del av berättelsen, säger Julia Wickholm som är ett stort fan av Harry Potter.

Det är ett spännande koncept att de valt att göra en pjäs i stället för till exempel en fortsättning på filmen.

― Julia Wickholm

Teaterföreställningen har premiär på lördag, den 30 juli, och klockan 00.01 släpps sedan boken. Själv ska Julia se föreställningen i februari nästa år.

- Det är ett spännande koncept att de valt att göra en pjäs i stället för till exempel en fortsättning på filmen. Teater kan fortfarande kännas rätt otillgängligt för många, men han som spelar Ron sa faktiskt att eftersom Harry Potter-böckerna fick väldigt många att bli intresserade av läsning så kanske det här också kan få människor att bli mer intresserade av teater.

Julia har förhandsbeställt boken och kommer att läsa den så fort hon får den i sin hand.

- Först tänkte jag att jag inte skulle läsa manuset, men sedan tänkte jag om för nog läste jag ju också alla böcker innan jag såg filmatiseringarna.

Kan bli besviken

Handlingen i den efterlängtade uppföljaren utspelar sig 19 år efter att vi träffade Harry senast. Han är nu vuxen, jobbar på Trolldomsministeriet och har fått tre barn tillsammans med Ginny Weasley.

- Det känns som en naturlig fortsättning för sista boken slutar ju med att de är äldre och att deras barn ska börja på Hogwarts.

Även om både bok och pjäs sålt rekord redan innan lanseringen tror Julia att det finns en risk för att någon blir besviken.

- Många förväntar sig säkert att det ska vara precis som Harry Potter-böckerna och många har kanske inte läst manuskript förut så det kommer vara en helt ny grej. Däremot tror jag nog att de har gjort ett väldigt bra jobb med pjäsen för att vi ska få en magisk upplevelse och inte bara försökt ta fram en produkt för att tjäna pengar.

Varför har J.K. Rowling så svårt att släppa Harry?

- Jag vet inte om hon egentligen har så svårt, jag tror mera att det är vi som har svårt att släppa honom och det är därför som hon tänker "okej, om folk vill ha så mycket mer av Harry så måste jag väl ge dem det".

Den nya boken om Harry och hans familj kommer ut på svenska i oktober.

Diskussion om artikeln