Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här gjordes KAJs nya musikvideo - i en tagning

Från 2016
Uppdaterad 13.01.2017 16:49.
humorgruppen kaj
Bildtext En nöjd humorgrupp efter inspelningarna av musikvideon till Taco Hej.
Bild: Eva Lingon

Humorgruppen har stängt av cirka en kilometer väg i Vörå. På Rejpeltvägen natten mellan 22-23 juli filmar de in musikvideon till nya låten Taco Hej.

Det har gjorts tidigare. Men inte i Svenskfinland. Så vitt vi vet. Det vill säga att spela in en musikvideo i en enda lång tagning. Ett konststycke som Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård nu ska göra. Förberedelserna och planeringen inleddes redan i mars. Fyra månader av intensivt förarbete når sin kulmen på en landsväg ute på den österbottniska landsbygden. I Vörå. Var annars?

Det märks att pojkarna är på hemmaplan. Uppslutningen av människor som hjälper till är stor. Närmare 50 personer. Mammor, pappor, syskon, flickvänner, familjebekanta och resten är förberedda på en lång natt som görs med talkokrafter. Att följa med detta team work på nära håll är väldigt imponerande. Alla jobbar flitigt med breda leenden på sina läppar. Radio X3M får hjälpa till på ett hörn samtidigt som vi finns på plats för att dokumentera då något unikt i nöjes-Svenskfinland tar form.

Temat för låten Taco Hej är tex-mex och mys-pys. Och det märks. Vid vägkanten hänger tre stora, lysande, röda bokstäver från en ställning: MYS. På andra sidan vägen har ett runt minidansgolv byggts upp. Här ska dansarna Sofie Lybäck och Andreas Leetmaa dra till med en eldig dans mitt på åkern. Generatorerna snurrar för att ge el. Rejpeltvägen är proppfylld med tortillachipspåsar, tacoskal, tortillas, burkar med salsa och guacamole, tomater, gurka, lyktor, pinjatas och allt annat som kan tänkas höra till en äkta tex-mexkväll. Det enda som saknas är tequila, tror vi.

KAJ går inte i föräldrarnas fotspår

Kevins pappa Hans Holmström har en viktigt uppgift. Han ska köra fyrhjulingen riggad med såväl kameraman som belysning samt annan teknisk utrustning. Den kör i lämplig fart och stannar vid givna tillfällen av den några hundra meter långa vägsträckan där inspelningarna äger rum.

- Kevin ska ta över bara han slutar med det här pjasandet, säger Hans, som är rävfarmare, med ett flin och syftar givetvis på sonens karriärval.

Allt ska gå som en dans

På tre och en halv minut ska en hel del hända. Vid exakt rätt tidpunkter. Övningarna har ägt rum under de senaste två dagarna. Planeringen har pågått i flera veckor. En hel del pusselbitar måste falla på sin plats. Många gånger under exakt samma tidpunkt. Det är som en välkoreograferad dans.

Om någonting går fel - allt från en lampa som inte lyser till en hoverboard som inte lyder, måste allt göras om. Från början.

Killarna i produktionsbolaget Eva Lingon, alltså Tage Rönnqvist och Rasmus Tåg, är förväntansfulla inför inspelningen. De har inte heller tidigare gjort någonting liknande.

- Vi sparar lite tid på det här sättet. Då vi klippte KAJs senaste musikvideo Pa to ta na kako tog det två veckor. Nu slipper vi allt klipp. Räknar man ihop timmar som har satts på denna video och den förra är mängden färre på Taco Hej. Men det har varit en helt annorlunda process. Arbetet inför har varit noggrant och intensivt för att allt nu ska funka som det ska och löpa smidigt då det verkligen gäller. Vi är mycket nervösa, säger Tage som agerar regissör.

Veckoslutskommittén: Taco Hej - KAJs nya musikvideo - regissör Tage Rönnqvist inför inspelningarna

Programmet är inte längre tillgängligt

Äntligen får vi leka med maten. Det här är vår trotsålder!

― Kevin Holmström

Det börjar dra ihop sig. För den första genomgången. Vi får en pratstund med tre taggade killar som jobbat länge och hårt för det här projektet. Äntligen är det dags.

- Jag känner mig ren och fräsch för första gången på många dagar. Jag börjar vara taggad på att göra videon och inte bara att stänga av vägen och bygga saker, säger Axel.

Vad har varit det roligaste i den här skapelseprocessen hittills då ni har förberett er för den här videon?

- MYS-bokstäverna har varit bäst. Då fick vi blanda allting. Vi fick komma på ett bra sätt att få kanten att se snygg ut. Vi hade kul då vi gjorde dem. Vi hade en elektriker på plats som fixade lamporna åt oss, säger Jakob.

Vilket har varit ditt huvudsakliga ansvarsområde i införarbetet Kevin?

- Det tekniska har fallit på mitt bord. Hur vi ska göra olika bokstäver och vilket material som ska användas. Byggandet, att såga, spika och fixa, säger Kevin.

Vad har ni för relation till tex-mex mat?

- Det äts allt mer sällan, jag tror att det beror på den här låten. Men jag tycker fortfarande om det, säger Axel.

- Jag älskar tex-mex, det är det bästa jag vet. Att bara ha en myskväll med gumman och bara slafsa i mig allt som det står nachos och burritos på, säger Jakob.

- Jag tycker det är riktigt gott. En skön söndag då man har en tortilla som är riktigt fullproppad och man får sitta framför teven och slafsa i sig, det är najs, säger Kevin.

Tror ni att ni kommer att tröttna på det efter de här inspelningarna?

- Det tog nog länge innan man åt bulla efter Pa to ta na kako. Vi hade en orgie i bulla sist och nu ska folk börja kasta nachos på oss. Det kan nog bli samma effekt, säger Jakob.

- Äntligen får vi leka med maten. Det här är vår trotsålder, utbrister Kevin.

Veckoslutskommittén: Taco Hej - KAJs nya musikvideo - Kevin, Axel och Jakob inför inspelningarna

Programmet är inte längre tillgängligt

Sammanlagt görs sex försök på den ena tagningen. Den femte är något pojkarna kan lägga upp på Youtube utan att behöva skämmas, som de själva uttrycker det. De gör en sista tagning för skoj skull där de kan köra hejvilt och galnare än tidigare.

Det mesta som potentiellt kan gå fel har gått fel under natten. Hoverboards som krockat, dansare vars klänningar gått sönder, butikskärror som strejkat och så vidare. Det är ändå små missar och bagateller det handlar om. Klockan är 03:45 på Rejpeltvägen mellan två åkrar och humorgruppen är euforiska över att äntligen ha lyckats med det de förberett under en så lång tid.

- Det känns helt underbart. Det är det här man väntat på. Allt har klaffat, jättemycket folk har varit här och hjälpt till. Det har varit en underbar stämning. Våra tagningar har bara blivit bättre och bättre. Den här sista var helt makalös och galen, säger Kevin.

- Jag är helt tom nu. Jag är sjukt tacksam för alla som har hjälpt till idag, säger Jakob.

Sex försök senare...

Kommer ni att göra en blooper reel där man får se alla missar som skett under natten?

- Det måste vi ju göra. Jag har kört in i Kevin med min hoverboard och på slutet in i Axels hummer. Det har hänt en hel del, skrattar Jakob.

Vad tippar ni på för klickmängd på videon efter den första veckan?

- Det är svårt att säga. 50 000 är ju bra, säger Jakob.

- Jag hoppas att folk tycker att det är kul med en one take. Det är ju lite konstigt. Man gör det nog svårt för sig, men det är så sjukt kul när allting funkar och grupparbetet flyter på - det blir det nog najs på något sätt, säger Kevin.

Det gick skitbra! All nervositet i onödan.

― Tage Rönnqvist

Klockan är 04.00. Regissör Tage Rönnqvist är mer än nöjd.

- Det gick skitbra! All nervositet i onödan. Första tre tagningarna blev det lite råddas hela tiden. På fjärde tagningen började det se riktigt bra ut. Femte blev väl den bästa och på den sjätte skojade vi till det lite. Efter varje tagning märkte vi att det är finslipande som återstår. Vi finslipade efter varje tagning och slutresultatet blev riktigt bra, säger Tage.

Veckoslutskommittén: Taco Hej - KAJs nya musikvideo - regissör Tage Rönnqvist efter inspelningarna

Programmet är inte längre tillgängligt

Klockan 06.00 ska Rejpeltvägen än en gång öppnas för trafik. Teamet har under två timmar på sig att städa undan. Generatorerna slocknar, solen går upp över slättarna i Vörå och KAJ har gjort det. Igen.

Videon kan du se här!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln