Nu överklagar han - IS sprängde hans hus men ingen asyl i Finland
En irakisk man som fått ett uppmärksammat avslag på sin asylansökan av Migrationsverket tänker överklaga beslutet, uppger mannen för Yle Nyheter.
Migrationsverket erkänner i beslutet att mannen hotats av terrorgruppen IS, men att detta skett i mannens hemstad Mosul och att huvudstaden Bagdad bör vara säker för honom.
Det var Esbo stadsbiblioteks distriktschef Sunniva Drake som offentliggjorde beslutet först. Hon gjorde det på sin Linkedinprofil.
- De sprängde mitt hus och mitt kontor. De [IS] ville att jag skulle ge dem pengar, men jag vägrade, sade mannen till Yle på torsdagen.
Våldet och hoten var orsaken till att han flydde från Mosul.
Migrationsverket använder 12 sidor till att motivera varför han inte får asyl i Finland. Kontentan av beslutet är att han inte är i fara på grund av personliga skäl.
- Om de ser mig kommer de att döda mig, säger mannen om IS.
Han säger sig inte bara vara förföljd av IS. Han har också varit fängslad och torterad av den irakiska armén och säger sig ha fått budskapet att hålla sig borta.
Irakiern anser tvärtemot Migrationsverket att hotet mot honom är personligt.
- Jag kommer att gripas så fort jag landar i Bagdad, säger han och tänker överklaga Migrationsverkets beslut.
Vänstern: "Fruktansvärt exempel"
Bland oppositionspolitiker har fallet och Finlands flyktingpolitik väckt frustration.
Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson kallar det uppmärksammade exemplet inhumant.
- Det var ett fruktansvärt exempel på hur strikt asylpolitik det förs i Finland för tillfället.
Enligt Andersson tycker de flesta att fallet är inhumant, då det också förekommit hot mot mannens person i hemstaden.
- Vi borde politiskt vara uppmärksamma på om vi har gått in för en striktare tolkningslinje än vi haft tidigare.
Också positiv feedback
Alla kritiserar inte myndigheternas agerande och flyktingpolitiken. På Facebook och Twitter tycker många att det är bra att det drivs en hårdare flyktingpolitik i Finland.
Sannfinländarnas riksdagsledamot Simon Elo skriver att "den ändring i linjen som Sannfinländarna har drivit syns i statistiken och hörs i oppositionens klander".
Då de senaste ändringarna i flyktingpolitiken diskuterades i riksdagen i maj sade riksdagsledamot Juho Eerola att det är hans parti som angett tonen.
- Sannfinländarnas politik har blivit Finlands politik i asyl- och integrationsfrågorna. Nu lyssnar man på vettiga människor.
Inrikesminister Paula Risikko (Saml) ville inte på torsdagen kommentera fallet för Yle nyheter på grund av semester.
Inte heller den tidigare inrikesministern, Samlingspartiets nuvarande partiordförande och finansminister Petteri Orpo vill kommentera.
Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida.
Tipsa Spotlight
Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons