Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musikens bergsbestigare gästar Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 28.07.2016 18:16.
Klarinettisten Ralph Manno
Bild: Musikfestspelen Korsholm/Johan Hagström

Det ska vara en happening och det ska vara energifyllt och berörande. Ralph Manno vill ge publiken en spännande upplevelse. Helst så spännande att man fortsätter att gå på klassiska konserter.

Jag beslöt redan som ung kille, fullt upptagen med att sporta, måla och titta på flickor, att satsa på klassisk musik.

Han upplevde den klassiska musiken som spännande, innehållsrik och med så många möjligheter. Musiken var och är fortfarande ett äventyr, som att bestiga Mount Everest eller dyka i havet, säger han. Och känslan att fara ut på ett spännande äventyr, den känslan vill han ge sina åhörare på konserterna. Han vill göra folk påminda om den underbara musikaliska kulturen där hela vårt liv ryms in.

Idag är Ralph Manno en av de mest eftertraktade klarinettisterna i Europa, med en lång och imponerande meritlista.

Hellre livemusik än skivor

Ralph Manno är ingen vän av skivinspelningar, som han tycker är bleka återbilder av riktiga livekonserter. Han gör igen jämförelser med äventyr och uteaktiviteter.

- Du kan t.ex. befinna dig i Himalaya på ett torg, du känner smaken och doften av alla kryddor, du känner hur solen bränner, du ser bergen och plötsligt märker du hur någon drar fram en kniv och hotar att råna dig.

- Följande nivå av upplevelsen kunde vara att filma den här händelsen i Himalaya. Då ser du kryddorna men känner inte smaken, du ser bergen tvådimensionellt men märker inte solens hetta. Den här nivån kan man jämföra med en liveinspelning av en konsert.

- Den tredje och lägsta nivån som kan jämföras med en skivinspelning är att gå in i en studio, skapa kulisser av Himalaya och hyra skådespelare som agerar. Med andra ord är situationen inte verklig utan en simulering. En skivinspelning är som ett foto. Den är inte hela musikupplevelsen utan ofta editerad, klippt och tillrättalagd.

Vad jag vill säga är: Gå på konserter! Då får man alltid fräscha aktuella tolkningar.

Också fast de inte är perfekta, inte har den bästa akustiken, eller artisterna inte är Maria Callas eller Vladimir Horowitz.

Ändå har Ralph Manno gjord en hel del cd-skivor, men han slutade för över 10 år sedan.

- När jag var ung ville jag ha skivor som ett slags visitkort. Jag ville också avsluta olika projekt med att t.ex. säga ”det här är mina Brahms-sonater”. Men jag märkte efter två år att de var förlegade. Jag hade förändrats som musiker, gått vidare, och nu ville jag göra en andra version av samma verk.

Faktum är att han har gjort två inspelningar av Olivier Messiaens ”Kvartett för tidens ände” och han är nöjd med båda men i dag skulle han vilja göra en tredje inspelning.

Outdoor-entusiast

Ralph Manno jämför ofta musik med utomhusaktiviteter och han älskar öppna landskap, platser utan människor, öppen himmel, stenar och klippor. Född som han är på Sardinien i Medelhavet älskar han sol, stenar och hav. Han har varit ensam på Island mitt i vintern och han skulle gärna åka till Lappland. På tal om Himalaya så hade han planer på att göra en klättrings- och skidtur tillsammans med en god vän, men hans skidtalang var inte den bästa.

”Jag är ju inte finländare utan italienare” skyller han ifrån sig. Under en skidövning skadade han sitt knä och det betyder inget Himalaya för hans del. Men alperna finns ju och där behöver man inte alltid skidor för att ta sig fram.

Ralph Manno kan man höra live under Musikfestspelen Korsholm 27.7-4.8.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln