Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

al-Nusra byter namn och bryter med al-Qaida

Från 2016
Uppdaterad 28.07.2016 22:07.
Syriska soldater håller upp en flagg som tillhört jihadistgruppen Jabhat al-Nusra.
Bildtext Syriska soldater håller upp en flagg som tillhört Jabhat al-Nusra.
Bild: EPA/STR

Den radikala jihadistgruppen Jabhat al-Nusra meddelar att de inte längre kommer att vara en del av nätverket al-Qaida. Samtidigt byter gruppen namn till Jabhat Fateh al-Sham.

al-Nusras ledare Abu Mohamed al-Jolani sade på torsdagen i sitt första bandade meddelande att organisationen byter namn till Jabhat Fateh al-Sham som översatt betyder ungefär Fronten för erövring av Syrien.

Det var första gången al-Jolani visade sig offentligt och videon sändes via mediebolaget al-Jazeera.

al-Jolani sade att gruppen framöver inte kommer att ha några som helst kopplingar till utländska parter. Han tackade också al-Qaida för att de förstår att en brytning är nödvändig.

Svartlistad och terrorstämplad

Orsaken bakom brytningen ska vara att Nusrafronten vill knyta starkare band till andra grupperingar som kämpar mot Syriens president Bashar al-Assad och hans armé.

Analytiker menar att brytningen också är ett sätt för al-Nusra att profilera om sig efter att Ryssland och USA trappat upp sina militära insatser gentemot gruppen.

al-Nusra dök upp i januari 2012, tio månader efter att Syrienkonflikten startat. Sedan 2013 har de representerat al-Qaida i Syrien efter att man vägrade att ansluta sig till Islamiska staten. Vid sidan av IS är al-Nusra den andra största jihadistiska grupperingen i Syrien.

Thomas Pierret, Syrienspecialist vid universitetet i Edinburgh, uppskattar att al-Nusra består av mellan 7 000 och 8 000 krigare som är centrerade kring nordvästra Idlib och södra Aleppo.

USA klassar al-Nusra som en terrororganisation och de finns på FN:s säkerhetsråds svarta lista.

Diskussion om artikeln