Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hillary Clinton: Vi fixar det tillsammans

Från 2016
Uppdaterad 29.07.2016 08:04.
Hillary Clinton under demokraternas partikonvent 2016.
Bild: EPA/TANNEN MAURY

Hillary Clinton har formellt accepterat det demokratiska partiets nominering till presidentkandidat. I sitt linjetal tog hon kraftigt avstånd från sin motkandidat Donald Trumps retorik.

- Det är med ödmjukhet och beslutsamhet och gränslös tillförsikt som jag accepterar partiets nominering till presidentkandidat för USA, sade hon.

Betonade behovet av samarbete

Ett genomgående tema för Hillary Clintons tal var ”starkare tillsammans” (Stronger together), vilket har varit ett av hennes slagord under valkampanjen. Genom att betona behovet av samarbete distanserade hon sig från Donald Trump som för en vecka sedan sade att han och endast han kan fixa de problem som USA står inför.

Chelsea Clinton och hennes mor, presidentkandidaten Hillary Clinton vid avslutningen av demokraternas partikonvent i Philadelphia
Bildtext Chelsea Clinton och hennes mor, presidentkandidaten Hillary Clinton vid avslutningen av demokraternas partikonvent i Philadelphia
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

- Tro inte på någon som säger: “Endast jag kan fixa det”. På allvar? Endast jag kan fixa det? Glömmer han inte våra trupper vid främsta linjen? Poliser och brandmän som utsätter sig för faror. Läkare och sjukskötare som tar hand om oss. Lärare som förändrar liv. Han glömmer oss alla, sade Clinton.

- Amerikaner säger inte: Endast jag kan fixa det. Vi säger: Vi fixar det tillsammans.

Amerikaner säger inte: Endast jag kan fixa det.

Hillary Clinton

Positivt budskap

Tonen i Clintons tal var generellt sett positiv, men hon varnade också för framtida hot.

- USA står igen inför räkenskapens dag. Starka krafter hotar att dra isär oss. Vårt förtroende och vår respekt för varandra håller på att nötas upp. Det är upp till oss. Vi måste avgöra om vi tänker samarbeta så att alla kan höja sig, sade hon.

Hillary Clinton håller tal under demokraternas partikonvent 2016.
Bildtext Hillary Clinton: USA står inför räkenskapens dag.
Bild: EPA/TANNEN MAURY

- Varje amerikansk generation har samarbetat och gjort vårt land friare, rättvisare och starkare. Ingen av oss kan göra det själv. Därför är vi starkare tillsammans.

Patriotisk stämning i arenan

De patriotiska inslagen var framträdande på partikonventet under torsdagen. Bland talarna märktes både krigsveteraner och anhöriga till amerikanska soldater som stupat i krig.

Undersökningar visar att de amerikanska väljarna prioriterar säkerhetspolitiska frågor högt och Clinton tog fasta på det i sitt tal.

Hillary Clinton och demokraternas vicepresidentkandidat Tim Kaine efter Clintons tal
Bildtext Hillary Clinton och demokraternas vicepresidentkandidat Tim Kaine efter Clintons tal
Bild: EPA/JUSTIN LANE

- Vem än som läser nyheterna inser vilka hot och vilken turbulens vi står inför. Från Bagdad till Kabul, till Nice och Paris och Bryssel, till San Bernardino och Orlando. Våra fiender är beslutsamma och de måste besegras. Inte undra på att folk är ängsliga och i behov av förtröstan och suktar efter ett stabilt ledarskap, konstaterade Clinton.

Jobb och löneförhöjningar i fokus

Talet på torsdagen karakteriserades som Hillary Clintons viktigaste tal någonsin och enligt uppgifter filade hon på det i flera veckor tillsammans med sitt kampanjteam.

Hillary Clinton under demokraternas partikonvent 2016.
Bildtext Clinton lyfte upp Bernie Sanders käpphästar.
Bild: EPA/TANNEN MAURY

En allmän kritik mot Clinton under årets valkampanj har varit att hennes politiska program är luddigt. Väljarna har inte förstått vad hennes vision är och det ville hon råda bot på med sitt tal.

- Mitt huvudsakliga mål som president är att skapa fler möjligheter och fler jobb med stigande löner här i USA. Från min första dag i Vita Huset till den sista. Framför allt i samhällen som har förbigåtts och kommit på efterkälken, sade Clinton.

Clinton innebär en tredje Obamaperiod?

Hon påminde också om att den amerikanska ekonomin mår avsevärt bättre nu än för åtta år sedan då Barack Obama valdes till president. Det har hon poängterat många gånger under valkampanjens lopp och många har frågat sig om Clinton som president skulle innebära som en tredje mandatperiod med Obamas politik.

Hon påpekade emellertid att hon ingalunda kommer att vara tillfredsställd med att upprätthålla status quo.

Paret Clintons svärson Marc Mezvinsky, deras dotter Chelsea Clinton och Bill Clinton lyssnar på Hillary Clintons tal vid partikonventet i Philadelphia
Bildtext Paret Clintons svärson Marc Mezvinsky, deras dotter Chelsea Clinton och Bill Clinton lyssnar på Hillary Clintons tal vid partikonventet i Philadelphia
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

- Jag har hört många som tycker att ekonomin inte fungerar. En del av er är frustrerade – till och med förbannade. Vet ni vad? Ni har rätt. Amerikaner är redo att jobba hårt. Men just nu är det många som upplever att deras jobb respekteras allt mindre, sade hon.

Clinton hyllade Bernie Sanders

Under primärvalet utmanades Clinton av uppstickaren Bernie Sanders, vars anhängare har högljutt uttryckt sina dubier om Clintons politiska program. I sitt tal lyfte Clinton upp flera av Sanders käpphästar, bland annat behovet av högre minimilöner.

Ballongregn vid avslutningen av demokraternas partikonvent i Philadelphia
Bild: EPA/SHAWN THEW

- Jag vill tacka Bernie Sanders. Bernie, din kampanj inspirerade miljoner av amerikaner, framför allt ungdomar som satsade sin själ på din kampanj. Till alla dina anhängare vill jag säga: Jag hör er. Era mål är våra mål. Vårt land behöver era idéer, er energi och passion, sade Clinton.

Diskussion om artikeln