Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Initiativ: 19 juli borde bli flaggdag till minne av Borgå lantdag

Från 2016
Finlands flagga.
Bildtext Den 19 juli kan bli en officiell flaggdag.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Den 19 juli 1809 blev Finland en nation i storfurstendömet Ryssland. Nu finns ett initiativ om att göra den 19 juli till flaggdag för att uppmärksamma händelsen.

Lauri Nordberg ligger bakom initiativet och föreslår nu att stadsstyrelsen i Borgå ska föreslå för Inrikesministeriet att den 19 juli blir officiell flaggningsdag. Nordberg är pensionerad regeringssekreterare och Borgåbördig.

– På nationell nivå noteras den här viktiga händelsen inte årligen just alls, inte ens genom allmän flaggning, säger Nordberg till tidningen Östnyland.

Före den 19 juli 1809 ansågs Finland vara en del av Sverige. Under Borgå lantdags avslutningsceremoni upphöjdes Finland till en nation av kejsar Alexander den första.

Finland fick regering

Nordberg anser att den 19 juli är en mycket viktig dag i Finlands historia. Då blev Finland ett autonomt storfurstendöme och fick en egen regering och en ministerstatssekreterare, en ämbetsman stationerad i S:t Peterburg vars uppgift var att föredra finska ärenden för kejsaren. Finland fick också rätt att själv sköta sina interna frågor.

Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) säger till tidningen Östnyland att förslaget låter intressant och att staden ska utredan saken.

Diskussion om artikeln