Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Att flytta till Korpo är det bästa vi gjort"

Från 2016
Uppdaterad 03.08.2016 10:48.
Kalle och Christina Jansson trivs i Korpo.
Bildtext Kalle och Christina Jansson tillsammans med dottern Maja och hunden Nalle hemma i Korpo.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Invånarna i skärgården minskar men det finns de som bryter mot trenden. Varken småbarnsföräldrarna Christina och Kalle Jansson eller Aarón Blanco från Spanien ångrar beslutet att flytta till Korpo.

Som många andra kommuner står Pargas stad inför utmaningen att invånarantalet i staden minskar. Befolkningen blir äldre och det dör fler än det föds. Därför är inflyttning en av stadens spetshandlingar i år och målet är att i slutet av 2016 ha 50 fler invånare än vad man hade i början av året.

I slutet av 2015 bodde det 15 457 personer i Pargas. I maj i år hade invånarantalet stigit till 15 480 personer så man har redan nått en bit på vägen.

Sett till de olika kommundelarna har trenden i Korpo varit negativ de senaste åren. År 2013 sjönk invånarantalet i Korpo första gången under 800 personer och i slutet av år 2015 bodde det 781 personer i Korpo.

Yle Åboland har träffat några av de som bryter mot trenden och valt att bosätta sig i Korpo.

Österskär i Korpo.
Bildtext Invånarna i Korpo har minskat de senaste åren.
Bild: Yle/Thomas von Boguslawski

Självklart att flytta tillbaka efter studierna

Christina och Kalle Jansson flyttade till Korpo år 2011 och bor numera i Kalles hemgård. Kalle är född och uppvuxen i Korpo men flyttade till Åbo då det var dags att börja gymnasiet.

Efter det har han studerat till idrottsinstruktör i Esbo. Att flytta tillbaka till Korpo efter studierna har alltid funnits med som ett alternativ.

- Det har alltid funnits i bakhuvudet. Min pappa är jordbrukare och jag visste att mina två bröder inte var intresserade att ta över gården. Själv tyckte jag det kunde vara roligt att en dag ta över, berättar Kalle.

Christina är uppvuxen i Åbo och S:t Karins men båda hennes föräldrar kommer från Korpo. Hon har spenderat varje sommar vid stugan i Korpo som alltid legat henne varmt om hjärtat.

- Jag har alltid haft starka band till Korpo och min släkt finns ju här. För oss var det mer eller mindre en självklarhet att flytta hit så fort vi blev färdiga med studierna.

Maja och hunden Nalle hemma i Korpo.
Bildtext Dottern Maja, tre år, leker med hunden Nalle hemma på gården i Korpo.
Bild: Yle/Johanna Ventus

På gården utanför det röda huset leker dottern Maja med hunden Nalle. Visst känns det bra att se henne leka på samma gräsmatta som han gjorde en gång i tiden, konstaterar Kalle.

- Jag var ungefär i samma ålder som Maja då vi flyttade hit. Jag minns ju inte så mycket från den tiden men visst känns det bra att se henne leka här.

Naturen och lugnet i Korpo var två faktorer som gjorde beslutet att flytta till Korpo så självklart för Christina och Kalle.

- Det bästa som fanns då jag var barn var somrarna i Korpo. Här finns trygghet, lugn och natur. Här är så himla skönt att bo, säger Christina.

- Naturen är jätteviktig för oss alla. För mig är det också viktigt att få syssla med jakt, säger Kalle.

Från Sevilla till Korpo

En av Korpos nyaste invånare är Aarón Blanco från Spanien. Hans väg till Korpo började 2010 då han träffade Ida-Kajsa Johansson på en konferens i Sevilla.

- Jag minns hur hon berättade att hon kom från Finland och jag försökte överraska henne genom att skriva saker på finska. Hon försökte förklara för mig att hennes modersmål är svenska men det hade jag verkligen svårt att förstå till en början.

Aarón minns också första gången han besökte Ida-Kajsa hemma i Korpo.

- Jag ringde min mamma och berättade för henne hur vacker sjön var. Ida-Kajsa berättade att det inte var någon sjö utan att vi stod vid havet. Vattnet var så lugnt och stilla att det tog länge innan jag förstod att det verkligen var havet.

aaron blanko och ida-kajsa johansson
Bildtext För Aarón och Ida-Kajsa är Korpo det bästa stället på jorden.
Bild: Yle/Johanna Ventus

För att vara nära Ida-Kajsas familj i Korpo valde paret förra sommaren att jobba vid skärgårdscentrum Korpoström. Då de åkte tillbaka till Spanien över vintern visste de både två att de ville komma tillbaka.

- Vi åkte till Spanien med Korpo i våra hjärtan. Vi beslöt redan då att vi skulle komma tillbaka, för att stanna den här gången, säger Aarón.

Jag brukar njuta av storstadspulsen och att gå på café och barer. Men då jag upptäckte hur mäktig naturen är tappade storstäderna sin tjusning.

Aarón kommer från en liten stad i Baskien i norra Spanien men har hunnit bo i flera stora städer som Valencia, Sevilla och Lima i Peru. Storstadspulsen tilltalade honom men efter att ha bott en sommar i Korpo förälskade han sig i lugnet på landsbygden.

- Här är underbart att bo. Jag sitter här och ser ut genom fönstret och allt är grönt. Har jag en ledig dag kan jag gå ut i skogen och plocka blåbär eller bara sitta framför havet och se på ljuset från solnedgången. Jag brukar njuta av storstadspulsen och att gå på café och barer. Men då jag upptäckte hur mäktig naturen är tappade storstäderna sin tjusning. Alla städernas attraktioner kan inte mäta sig med naturen, säger Aarón.

"Måste vara beredd att pendla till jobbet"

Men för att kunna bo och leva i skärgården måste man också hitta ett jobb för att kunna betala sina räkningar. För Christina och Kalle Jansson gick det bra. Christina är utbildad hälsovårdare och fick genast jobb inom vården.

- Jag var så lyckligt lottat att jag genast fick fast anställning på serviceboendet Regnbågen här i Korpo och där jobbar jag nu som ansvarig sjukskötare.

Att hitta jobb som idrottsinstruktör visade sig vara lite svårare. Kalle har pendlat både till Houtskär och till Nagu för att jobba men att hitta ett heltidsjobb är inte så lätt.

- Det går kanske inte alltid att jobba med det man är utbildad till men i stort sätt för man nog jobb bara man lägger manken till och är villig att pendla en färja åt något håll, säger Kalle som förutom idrottsinstruktör jobbar med jordbruk sedan generationsskiftet på gården för två år sedan.

Aarón Blanco jobbar också den här sommaren på skärgårdscentrum Korpoström. Förutom att jobbet är ett sätt för honom att kunna betala sina räkningar är det också ett bra sätt att komma in i samhället.

Skärgårdscentret Koproström.
Bildtext Aarón trivs med jobbet vid Korpoström.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Det är fantastiskt. Jag träffar massor av människor varje dag som är intresserade av vem jag är och varför jag flyttat hit. Det är ett mycket bra sätt att skapa kontakter, säger Aarón.

Drömmer om att ta många bilder i natursköna Korpo

Vad som händer efter sommaren vet Aarón inte ännu men han är öppen för alla möjligheter.

- Jag vet att det inte finns så många jobbmöjligheter här men jag är öppen för allt. Finns det äldre som behöver hjälp med att reparera sina datorer kan jag göra det, kanske kan jag få ett jobb på restaurang Hjalmar's som har öppet året runt eller så kan jag städa, säger Aarón.

På lång sikt är planen att kunna försörja sig som fotograf. I Korpo finns gott om vackra platser att fotografera men för Aarón handlar det inte om själva platsen utan om stunder på dagen och olika energier.

- Jag fotograferar inte en solnedgång till exempel utan ljuset och energin från solnedgången. Jag går på safari med min kamera och alltid hittar man något som blir ett vackert fotografi.

Aarón Blancos fotografi av havet i Korpo.
Bildtext Pequena av Aarón Blanco.
Bild: Aarón Blanco
Aarón Blancos fotografi av havet i Korpo.
Bildtext Para articula av Aarón Blanco.
Bild: Aarón Blanco

Vill man behålla all service behövs mer folk

Förutom jobb är serviceutbud något som brukar vara viktigt då folk väljer var de ska bosätta sig. I Korpo finns i dag både butik, skola och hälsovård och Christina och Kalle Jansson är nöjda med utbudet. Men visst oroar planer på centralisering av vård och utbildning.

- Det här klart det oroar då man hör hur det finns planer på att skära ner hälsocentralerna i skärgården men det är ju något vi får ta om och när det kommer, säger Christina.

- Vi är beredda på att det kan bli en försämring men vi hoppas förstås på det bästa, säger Kalle.

Däremot hoppas de att fler unga familjer ska ta samma beslut som de och flytta till Korpo.

- Det måste ju flytta hit folk för att tjänstrena ska kunna upprätthållas, om alla flyttar bort behövs ju inga tjänster här, säger Christina.

Att bo flera färjor bort från fastandet oroar ändå inte med tanke på att man snabbt får hjälp om olyckan skulle vara framme.

- Det finns ju både ambulans och helkopter och i och med att jag själv är utbildad inom vården har vi ju den tryggheten inom familjen, säger Christina.

Skärgårdshavets skola i Korpo
Bildtext I Skärgårdshavets skola kan eleverna gå fram till årskurs 9.
Bild: Yle/Nina Bergman

Visst känns det som mamma hemskt att hon som 16-åring ska flytta hemifrån. Men jag brukar trösta mig med att se på min man och konstatera att det gick bra för honom.

I Korpo finns i dag Skärgårdshavets skola där eleverna går från första klass till årskurs nio i högstadiet. Vill man studera vidare efter det vid till exempel gymnasium är det Pargas eller Åbo som gäller.

Själv flyttade Kalle till Åbo som 16-åring. En resa som dottern Maja antagligen kommer att göra om.

- Som mamma känns det visst hemskt att hon som 16-åring ska flytta hemifrån. Men jag brukar trösta mig med att se på min man och konstatera att det gick bra för honom, säger Christina.

- Man har ju inget val men visst går det, även om man är ung. Förr eller senare ska man ju ändå flytta hemifrån, säger Kalle.

Vad tror ni Maja kommer att göra då hon är vuxen och studerat klar, kommer hon att flytta tillbaka till Korpo?

- Det får hon avgöra helt själv. Det är klart man vill ha henne nära men det är hennes val var hon vill bo och leva, säger Christina.

Ångrar inte beslutet att flytta till skärgården

Själva har de aldrig ångrat att de valde att flytta till Korpo.

- Det känns rätt till hundra procent. Jag hoppas jag kan få bo här resten av mitt liv, säger Christina.

Också Aarón Blanco är mycket nöjd med sitt val att bosätta sig i Korpo.

- Valet att flytta hit är det bästa jag gjort. För några dagar sedan satt jag tillsammans med en vän från Sevilla och såg på månen flera timmar på natten tills att solen steg upp. Det var så vackert.

Nu väntar första vintern i Korpo för Aarón och han har fått höra mycket om vad han kan vänta själv. Själv försöker han som med allt annat gå in utan förväntningar.

- Jag har hört mycket om vintern men jag vill hålla ett öppet sinne. Det jag hoppas på är att få mer tid för att fotografera och tid att redigera de över 3000 bilder jag hittills tagit.

Diskussion om artikeln