Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Riko Eklundh har sitt vardagsrum på Tölö torg

Från 2016
Riko Eklundh dricker morgonkaffe på Tölö torg
Bildtext Periodvis dricker Riko Eklundh sitt morgonkaffe rätt ofta på torget. Från sitt fönster kan han spionera på dem som sitter vid torget och se vem som går in till Alko.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Skådespelare Riko Eklundh bor precis vid Tölö torg. Han har engagerat sig i torgets framtid - också rent praktiskt, genom att flytta på felplacerade bänkar.

- Tölö torg känns lite som en by. När man går här ofta börjar man känna folk. Fast man inte vet vad de heter så hälsar man på dem och växlar några ord, säger Riko Eklundh.

Den sista fredagen i juli sitter många på kaffe vid Tölö torg. Riko Eklundh tar en kaffe - svart - och en äggsmörgås, som vanligt. Eklundh är aktiv i Facebookgruppen Pro Töölöntori och engagerar sig också rent handgripligen i hur torget ser ut.

Riko Eklundh köper jordgubbar på Tölö torg
Bildtext Jordgubbar, tack.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Det har äntligen kommit bänkar och någon hade flyttat dem fel, så jag flyttade tillbaka dem igår kväll, säger Riko Eklundh.

Tölö torg känns lite som en by. När man går här ofta börjar man känna folk.

― Riko Eklundh

Den här sommaren har fönstren skakat hemma hos Eklundh. En ny underjordisk parkering med plats för 800 bilar byggs under de stora hotellen vid Mannerheimvägen, alldeles intill torget. Nu pågår sprängningsarbetena.

Riko Eklundh dricker morgonkaffe på Tölö torg
Bildtext I höst ska Riko Eklundh gästspela på Åbo Svenska Teater.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Fast jag själv har bil så skulle jag gärna se att bilarna skulle vara lite längre borta än på torget. Parkeringen ordnades om så att man inte alls får parkera här mitt på torget. På sidorna får man parkera, det tycker jag är en rätt bra lösning.

Riko Eklundh önskar det fanns mera liv på torget.

- Från min ungdom minns jag femmans spåra som hade sin ändhållplats här på torget. De äldre torgförsäljarna sade att det gav mycket liv. Det kom många mänskor hit med spårvagnen, säger Eklundh.

Riko Eklundh dricker vatten från vattenpost på Tölö torg
Bildtext Det går att dricka vattnet i vattenposten på Tölö torg.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De två första åren av sitt bodde Riko Eklundh på Tölögatan 8, i ett hus som hans farfars far varit med om att låta bygga. En stor del av släkten bodde då i huset som heter Tusculum.

- Där bodde båda mina farbröder med sina familjer, pappas kusin och mormor och morfar, farfars syster och så vidare. Det var ganska speciellt. Nu bor bara en småkusin kvar där.

I höst ska Riko Eklundh ändå tillfälligt lämna Tölö för ett gästspel på Åbo Svenska Teater, som sätter upp pjäsen "Kungens tal".

Morgonöppet: Riko Eklundh brukar dricka sitt morgonkaffe på Tölö torg - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln