Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Postgången i skärgården ska ändras på direkten - ingen övergångstid

Från 2016
Uppdaterad 29.07.2016 14:08.
Postlådor på landet.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE / Pia Santonen

Öar med förbindelsetrafik alla vardagar ska börja få post fem dagar i veckan genast, inte från och med i höst.

Postens tolkning om att ha tid på sig fram till den 30 september för de praktiska arrangemangen är felaktig meddelar Kommunikationsverket. Enligt Markus Ström, jurist vid Kommunikationsverket, ska posten inom september månad redogöra för hur utdelningen har ordnats, inte hur den kommer att ordnas.

Det innebär att det blir bråttom för posten att utreda sina alternativ då det gäller att få ut posten till holmarna. Tidigare har NTM-centralen av kostnadsskäl inte tillåtit att förbindelsebåtarna köra enbart postturer. Har båtarna inte haft annat ärende till en holme förutom posten har utdelningen fått vänta till nästa tur.

Om förbindelsebåtarna inte börjar ta iland för postens skull kan också underleverantörer eller egna båttransporter komma på fråga.

"Vi jobbar på det hela tiden"

Kommunikationsverket har varit i kontakt med posten för att tydliggöra att beslutet om postgången i skärgården redan gäller. Postens regionchef Hannu Riihimäki säger att man nu ska få i gång femdagarsutdelning så snabbt som möjligt.

- Det tar nog ett tag i alla fall, men vi jobbar på det hela tiden, säger hannu Riihimäki.

Enligt Riihimäki kan det handla om några veckors väntan innan utdelningen fungerar som den ska.

Det var i april som Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att posten bör delas ut dagligen till holmar som trafikeras av förbindelsebåtar minst fem dagar i veckan. Ärendet skulle ännu en runda via Kommunikationsverket som i måndags ålade posten att se till att utdelningen fungerar lagenligt skärgården.

Beslutet gäller kring 200 hushåll på 12 förbindelsebåtsrutter.

Diskussion om artikeln