Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättsexpert ifrågasätter Migris beslut

Från 2016
Uppdaterad 29.07.2016 13:19.
FN:s människorätttsexpert Martin Scheinin
Bildtext Martin Scheinin.
Bild: Yle

Professorn i internationell rätt Martin Scheinin säger att Migrationsverket verkar ha överskridit sin prövningsrätt i fallet med den irakiske mannen som fick avslag på sin asylansökan.

I det omtalade fallet nekade Migrationsverket mannen asyl trots att verket erkände att han hade blivit förföljd och torterad i sitt hemland.

Enligt Migrationsverkets bedömning behöver mannen inte asyl, eftersom han kan fly inom Irak från hemstaden Mosul till huvudstaden Bagdad.

Den irakiske mannen tänker överklaga Migrationsverkets beslut.

Martin Scheinin säger till Yles radioprogram Ykkösaamu att beslutets grundlagsenlighet borde prövas.

- Vi har hamnat i en mycket problematisk situation på så sätt att vi har en grundlagsfäst rätt att komma in i landet och rätt till asyl, och så stiftar riksdagen nya lagar som ger förvaltningsmyndigheterna prövningsrätt.

Trots att rätten till asyl är bevisad kanske den inte uppfylls om förvaltningsmyndigheterna bedömer annorlunda. Det gör det här beslutet grundlagsvidrigt, eller åtminstone borde dess grundlagsenlighet prövas i domstol, säger Scheinin.

Scheinin bedömer att Migrationsverket har använt en större prövningsrätt än grundlagens rätt till asyl ger utrymme till.

Riksdagen har på sätt och vis uppviglat Migrationsverket till att hela tiden skärpa sin linje, säger han.

- Här är följden nu att Migrationsverket använder sin prövningsrätt på ett sätt som i enskilda fall kan stå i strid med grundlagen.

Diskussion om artikeln