Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Göran Stubb om nästa års NHL-draft: en storväxt 17-årig målvakt kan reserveras tidigt

Från 2016
Uppdaterad 29.07.2016 14:13.
Göran Stubb (i mitten) följer spelare i matchen HIFK–Pelicans.
Bildtext Göran Stubb (i mitten) följer spelare i matchen HIFK–Pelicans.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Talangscouten Göran Stubb som har hunnit fylla 81 år har stenkoll på ishockey och framför allt Finland bästa juniorspelare. I över 30 år har han följt juniorspelare och rapporterar fortfarande till NHL:s centralorganisation om de mest lovande europeiska ungdomarnas framfart i ishockeyrinkarna.

I januari frågade Yle Sporten vilket namn som kan vara sommardraftens joker. Svaret lät inte vänta på sig.

– Det finns en oerhört spelskicklig spelare i HIFK:s juniorlag som heter Henrik Borgström. Han kommer ursprungligen från Jokerit. Han har gjort en enormt bra höst i finska juniorligan, svarade Stubb till Yle Sporten.

Borgström draftades av Florida Panthers som 23:e spelare i den första gången, trots att han var tillgänglig i draften 2015. Att draftas i den första omgången, men ett år för sent, är ett fenomen som är extremt sällsynt.

Vesalainen högst rankad för tillfället

Stubb påpekar att det är långt kvar till draften 2017 och att mycket hinner hända under tio månader. Vissa spelare går framåt och andra bakåt.

En spelare som Stubb ändå vill lyfta fram som Finlands mest lovande odraftade junior är Kristian Vesalainen. Vesalainen, som nyss fyllde 17 år, är hockeyfostrad i HIFK men spelade förra säsongen i svenska Frölunda.

Kristian Vesalainen firar sitt första SHL-mål i februari 2016.
Bildtext Kristian Vesalainen firar sitt första SHL-mål i februari 2016.
Bild: Tommy Holl / Alloverpress

Stubb nämner också Eeli Tolvanen som spelade oerhört bra i de två landskamperna mot Tjeckien på tisdagen och onsdagen som Finland vann med 7–0 och 4–2. Tolvanen spelade förra säsongen i Nordamerika och representerar nästa säsong Boston College i NCAA-ligan.

Andra finska namn som har figurerat i spekulationerna beträffande den första draftomgången 2017 är backarna Urho Vaakanainen (JYP) och Juuso Välimäki.

HPK-målvakt kan gå långt

Stubb tvekar inte heller då han ska nämna nästa års potentiella överraskningsnamn.

– Han heter Ukko-Pekka Luukkonen och är målvakt i HPK. Han slog sig in i HPK:s juniorlag under säsongen. Sedan kom han med i U18-laget och var nyckelspelare när laget vann VM-guld i USA i april. En jättestor kille som fortfarande är okänd, analyserar Stubb.

Luukkonen är 17 år gammal, hockeyfostrad i Träskända men har under de två senaste säsongerna spelat i HPK:s organisation.

3-4 spelare under första draftomgången

Hur många finländare har då potential att draftas under den första draftomgången?

– Tre eller fyra är realistiskt, avslutar Stubb.

Diskussion om artikeln