Göran Stubb om juniorflykten: De har inget tålamod och begår ett misstag
Många lovande finska juniorspelare väljer nordamerikansk juniorhockey framom att i Finland utvecklas till NHL-spelare. Göran Stubb tycker att hockeyjuniorerna saknar tålamod.
– De som åker dit begår ett misstag. Många vill för mycket alldeles för snabbt. De har inget tålamod.
Det går inte att ta miste på att Stubbs åsikt är oerhört klar.
– Man kan titta på Tjeckien. På tisdagen och onsdagen möttes Finlands och Tjeckiens 20-åringar. De flesta i det tjeckiska laget har spelat juniorhockey i Nordamerika i ett eller två år. Ingen av dem har gått framåt. Finland, som väl bara hade ett par spelare från Nordamerika, vann med 7–0 och 4–2. Finland spelade dessutom utan Puljujärvi, Laine, Aho och Saarela – sina fyra främsta spelare.
Ingen talar om misslyckanden
Nästa säsong är situationen ändå en annan eftersom allt fler finländare väljer att ta flyget västerut i en allt tidigare ålder.
– Av det finska laget som nu spelade i Vierumäki tror jag att 13 kommer att spela juniorhockey i Nordamerika nästa år. Alla talar naturligtvis om Laine och Puljujärvi. Ingen talar egentligen om alla de spelare vars karriärer helt har tagit slut i och med juniorhockey i Nordamerika. Varför de åker dit förstår jag inte, ryter Stubb.
I Nordamerika reser spelarna mer, medan spelare i Europa får tid för såväl träning som studier.
– I Nordamerika kan de sitta i buss i tio timmar, spela match, och sedan spendera lika mycket tid i bussen på vägen hem. Det är oerhört lite träning, de bara spelar och spelar. Sanningen är att europeiska spelare som går till de nordamerikanska juniorligorna inte utvecklas där. I mitt tycke gör de ett stort misstag.
Tålamod krävs
Stubb anser att tålamod är nyckeln till framgång. Det är lättare att utvecklas i Europa och i en mogen ålder är steget till NHL samtidigt också kortare.
– Du ska helst spela ett eller två år i ligan. Därefter gärna gå in i A-landslaget och först sedan gå över till Nordamerika. Juniorspelare utvecklas nog bättre i Europa, anser jag.
Selänne NHL-debuterade sent
Finlands tidigare storspelare åkte över Atlanten förhållandevis sent. Jari Kurri och Saku Koivu var 20 år gamla när de debuterade i NHL, Teemu Selänne 22.
– Om man tänker på de äldre stjärnorna, Kurri, Selänne och Koivu. Alla spelade först i ligan och till och med landskamper innan de åkte över.
Vissa paralleller kan dras till Sebastian Ahos val. Aho draftades sommaren 2015 av Carolina Hurricanes och tecknade i somras ett treårigt kontrakt med klubben.
– Aho gjorde det fiffigt när han blev draftad. Han stannade kvar i Kärpät, tog en ordinarie plats och blev en nyckelspelare i Kärpät. En junior som spelar med män mot män. Det är betydligt fiffigare än att åka dit och spela mot andra juniorer.
Superjuniorerna Patrik Laine och Jesse Puljujärvi kan också räkna med att debutera i NHL under hösten. Även om Laine bara är 18 gammal tycker Stubb att han fattade rätt beslut efter att ha tagit plats i såväl VM- som World Cup-truppen.
– Laine spelade sin första hela säsong i ligan. Sedan slog han sig in i landslaget. Det är den vägen det ska gå.
Inte bara negativt
Samtidigt har Stubb viss förståelse för att unga spelare väljer att ta chansen.
– Det är förstås en stor upplevelse för en 17- eller 18-åring att tillbringa ett år eller två i Nordamerika. Du lär dig ett nytt språk, du lär dig en ny kultur, du utvecklas säkert rätt mycket som människa. Om vi bara talar om ishockey är det ändå ett misstag att åka över dit, anser jag.
Universitetsligorna ger mer
Att åka över till Nordamerika för att spela i en högklassig universitetsliga är en helt annan sak.
– I princip får de gratis studier i fyra år. De får ett stipendium. Det är en annan sak. Om en kille är så bra i skolan här och är så bra på engelska att han kan gå till ett universitetslag är situationen lite annorlunda. Henrik Borgström skrev studenten i våras. Han tänker nu åka till Denver och spela universitetshockey där.