Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vasas bästa sommarjobb?

Från 2016
Uppdaterad 30.07.2016 12:35.
Ronja Borgmästars jobbar som some-ambassadör i Vasa.
Bildtext Ronja Borgmästars jobbar som some-ambassadör i Vasa.
Bild: Yle/ Märta Westerlund

Ett sommarjobb som går ut på att pröva på roliga aktiviteter och besöka spännande platser och evenemang. Det är drömjobbet som Ronja Borgmästars har fått arbeta med i Vasa under två veckors tid.

Ronja Borgmästars är en av de åtta lyckliga som har fått sommarjobba som SoMe-ambassadör i Vasa denna sommar.

Arbetsdagarna har utifrån sett ut som semesterdagar eftersom ambassadörernas uppgift är att besöka intressanta evenemang och platser i Vasa med omnejd samt prova på olika sommaraktiviteter för att sedan publicera foton och filmer från sin dag.

Vattenscooter, SUP-bräde och besöka stränder är några av de saker Ronja Borgmästars har fått göra under sina två veckor som SoMe-ambassadör.

- Det känns nog först som ett jobb sedan då man börjar gå igenom alla 100-tals bilder man tagit under dagen.

SoMe ambassadörerna lär sig använda sociala medier smart

Vasa stad har, i samarbete med Visit Vasa, anställt sommarjobbare i åldrarna 14-18 för att göra reklam om stadens aktiviteter och på så sätt fler besökare till evenemangen som staden ordnar. SoMe-ambassadörerna får riktlinjer om vilka evenemang de skall besöka men får också själva vara med och påverka.

- Det är väldigt schemalagt hur man skall använda sociala medier. Det är viktigt att man publicerar bilder rätt tid och inte för tätt inpå varandra. Det är en detalj som Ronja Borgmästars inte har tänkt på tidigare.

De sociala medierna som används av SoMe-ambassadörerna är Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat och Vasa stads egna hemsida.

- På Facebook vill man vara seriösare då det är flest följare där. Instagram är min favorit, där får man se en helhet, säger Ronja Borgmästars.

Man får vara kritisk bara man är saklig

SoMe-ambassadörerna skall visa upp en positiv sida av staden. Vad gör man om man tycker konserten är dålig? Ljuger man och förskönar sanningen?

- Man kan alltid formulera sig så att det är sakligt men ärligt. Jag försöker ändå vara positiv, säger Ronja Borgmästars.

Veckoslutskommittén: Intervju med Ronja Borgmästars som är SoMe-ambassadör för Vasa stad

Programmet är inte längre tillgängligt