Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rockabillylegendarer håller stilen vid liv

Från 2016
elgitarr och förstärkare
Bildtext Arkivbild.
Bild: Marcus Nordström

Gordon Scott i rockabillybandet Matchbox förstår inte varför det behövs andra stilar. Ikväll spelar legendarerna i Vasa.

Ikväll, fredag, spelar det legendariska brittiska rockabillybandet Matchbox på Brödfabriken i Vasa. Spelningen är en av sex Finlandsspelningar.
Matchbox grundandes 1971, men slog igenom mot slutet av decenniet. Deras största hittar är "Rockabilly Rebel" och "Midnight Dynamos", varav den senare nådde plats nummer 14 på den brittiska singellistan.

- Vi är bra över 60 år gamla och vissa av oss är över 70. Publiken får se och höra hitlåtarna som de köpte när de var tonåringar, säger Gordon Scott, rytmgitarrist i Matchbox.

Enligt Scott ger musiken fortfarande bandet den energi de behöver.

- Vi har samma energi som vi brukade ha, om publiken vill det. Man måste väl inse att vi saktar ner det lite, men när rock n' roll är inblandat kan vi nog fortfarande hoppa ner från trumpodiet.

Rockabilly populärt i norden

Matchbox spelar alltså sex spelningar under sin turné i Finland, men bandet besöker också de andra nordiska länderna.

- Finland är ett stort land men med liten befolkning. Jag tror att rockabillyscenen är stor här eftersom fler gillar rockabilly. I England är musikutbudet kanske bredare. Finland har definitivt många rockabillyföljare.

Kan du gissa varför?

- Jag tror att de finska kidsen är riktiga hip-cats och det är väl därför de gillar rockabilly. Personligen kan jag inte förstå varför det finns andra musikstilar än rock n' roll.

Varken bandet eller stilen kommer att dö

Enligt Gordon Scott har intresset för rock aldrig falnat. Han kan inte påstå att människor är mindre intresserade av rockabillymusiken nu än förut.

- De som gillar rock och rockabilly håller fast vid sin musik från ungdomen tills de är gamla. Många trender kommer och går, men rockmusiken stannar hos människor genom hela livet. Rocken är här för att stanna och kommer aldrig att dö, som de säger.

Trots att herrarna i Matchbox inte direkt är unga längre så finns det heller inget slut i sikte.
- Vi håller samman bandet så länge den gode herren låter oss finnas på jorden. Vi kommer att spela och spela och spela tills vi inte kan spela mer. Det finns tillräckligt många där ute som vill se oss spela och vi kommer att göra det tills vi faller.

Ena hälften av rockabillykulturen är gamla amerikanska bilar. Trots att bilarna blir äldre tror inte Gordon Scott att rockabillymusiken kommer att försvinna någonstans.

- Bilarna kommer ännu att rulla om hundra år. Det finnns T-fordar som ännu fungerar. Bilarna från 40- och 50-talet byggdes för att hålla och det finns så många entusiaster som vill hålla fordonen kvar på vägarna. De kommer att rulla länge efter att vi slutat rocka, säger Gordon Scott.

Scenen värms upp av lokala bandet Stompin' Shoes.

Diskussion om artikeln