Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Öja vald till Årets världsby

Från 2016
Uppdaterad 29.07.2016 17:48.
Linda Boberg-Santala visar upp Världsbymattan.
Bildtext Linda Boberg-Santala visar upp världsbymattan.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Öja i Karleby har valts till Årets världsby 2017. Världsbydagarna firas i Finland och även två byar i Sverige har fått ta emot utmärkelsen.

Linda Boberg-Santala visar upp mattan i Öja byacenter. Mattan är beviset på utmärkelsen. På den finns namnet på de andra världsbyarna och snart blir det dags för Öjaborna att lägga sitt eget märke på mattan.

Världsbyarna är en kedja som ska röra sig runt om i världen. Kedjan tog sin början i Lappland 2004 och den har vandrat vidare i norra Finland och i norra Sverige och nu har den nått Öja.

Öja byacenter
Bildtext Öja byacenter.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Rörelsen arbetar för att främja välbefinnande

Bakom Världsbyarna står föreningen KyläHyve ry som arbetar för välbefinnande i hela landet. KyläHyve vill få människor ute i byarna att påverka sin eget välmåga. Utmärkelsen är ett sätt att skapa engagemang och händelser ute i byarna.

I samarbete med årets världsby planerar KyläHyve event för att fira Världsbydagarna och syftet är också att knyta samman byarna. Det finns många likheter men också sådant som skiljer byarna åt. Och bekymmer som avfolkning och försämrad service är gemensam för de flesta byar.

Skärgårdsbyn Öja hör till Karleby stad i Mellersta Österbotten.

Hur man ska fira i Öja är ännu öppet.

- Det här är riktigt nytt för oss så vi har inte hunnit skapa några konkreta planer ännu, säger Boberg-Santala.

Förra helgen firades Världsbydagar i Eskola som var förra årets världsby. På programmet stod bland annat festtal, ett seminarium om välbefinnande, guidade rundturer i bygden samt en festmåltid.

Fiskarby i Öja.
Bildtext Fiskarbyn i Öja.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Diskussion om artikeln