Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagssnackarna: Europa är inte en trygg vagga

Från 2016
Robert Louhimies och Ulrica Isaksson sitter på en bänk.
Bildtext Robert Louhimies och Ulrica Isaksson.
Bild: Yle/Christopher Marins

Det som händer nära påverkar mera än tragedier längre bort i världen. Fredagssnackaren Ulrica Isaksson känner att hon påverkas personligt av attackerna i Europa eftersom hennes dotter bor i Frankrike.

Världen är kanske inte en oroligare plats i dag, men Europa är definitivt en orolig plats, säger Ekenäsbon Ulrica Isaksson.

Isaksson har en dotter som bor i Frankrike. Dottern har funderat på att jobba i Sydamerika eller Asien.

- Då tänkte jag hjälp, hjälp, hjälp. Sedan tänkte jag att det är lugnare där än i Frankrike. Visst händer det saker i Sydamerika också, men Europa är ingen trygg vagga längre.

Vi hör inte om allt som händer

Robert Louhimies, Karis, håller med om att världen inte är lika trygg längre. Men han konstaterar att vi inte nås av alla nyheter i världen, vi får mest veta vad som händer i Europa.

- Det som är nära oss vill vi ju slå vakt om. Det har alltid hänt hemska saker, men det har ökat den senaste tiden. Vi har haft det litet lugnare efter andra världskriget.

Louhimies konstaterar att då man pratar om västvärldens inverkan på den övriga världen, så tänker man oftast på USA som försökte tvinga Irak att bli en demokrati .

- Men västvärlden har i många hundra år inverkat på den övriga världen och tvingat bort gamla system och infört sina egna. Nu biter det här tillbaka.

Det som händer nära påverkar mest

Ulrica Isaksson medger att hon blir cynisk och trött på alla nyheter om terrorattacker.

- Man reagerar häftigt på något som är nytt, stort och nära. Så kommer nästa grej som är stor och nära, men den är inte ny mera.

Isaksson anser att européerna borde inse att Europa inte är så stort som vi tror.

- Det skulle vara hälsosamt att tänka på att vi är en del av världen. Men visst är det det som händer nära som påverkar en mera. Jag har en dotter i Franrike, men inte i Irak eller Syrien. Det är klart att det som händer där är viktigt, men det som är nära och personligt har en psykologisk betydelse.

Fredagssnackarna diskuterade också placeringen av taxibilar i Ekenäs och utrotningen av jättelokan.

Fredagssnack podcast

15:02

Mer om ämnet på Yle Arenan