Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Se upp för ovanligt ilskna getingar

Från 2016
Uppdaterad 30.07.2016 11:30.
En geting som sitter på en vit blomma.
Bild: Yle / Jari Flinck

De stora temperaturväxlingarna i sommar har lett till att rutinerna i getingsamfunden vänts upp och ner. Insektsforskare Lena Huldén säger att getingarna rentav förlorat meningen med livet. Kaoset får dem att bli frustrerade, vilket leder till att deras tröskel att sticka är lägre än vanligt.

Du har kanske viftat bort en och annan geting när du suttit på terrassen i sommar. Men just nu vill du kanske tänka två gånger innan du gör det, eftersom risken att bli stucken är vanligare än normalt.

Ökad aggressivitet bland getingar är något som händer varje år, men den här sommaren har insekternas humör vänt ovanligt tidigt.

Lena Huldén, som är insektsforskare vid Helsingfors universitet, säger att det här beror på den varma våren som fått getingarna att bygga bo i god tid. Juni var däremot så kylig att getingdrottningarna började tro att det blivit höst och dags att förbereda sig för övervintring.

Det här leder till förklaringen bakom ilskan: drottninggetingen producerar nämligen feromoner som upprätthåller ordningen i getingsamfundet. När drottningen sedan flyger iväg för att övervintra börjar boet kollapsa och bristen på feromoner leder till kaos i samfundet.

Arbetarna, vars uppgift är att hålla boet rent, sköta larver och hämta mat har plötsligt ingenting att göra. Och det här förorsakar frustration.

- När drottningen inte längre förser getingsamfundet med feromoner, som i princip signalerar hur allt ska fungera, då tappar arbetarna konceptet. Livets mening försvinner, förklarar Huldén.

Lockas till mat

Arbetarna lämnas ensamma i tron att det fortfarande finns larver att mata. Därför fortsätter de att flyga omkring i jakt på mat och dofterna lockar dem särskilt till exempelvis balkonger och terrasser. Huldén berättar att insekterna har särskilda favoriter:

- Larverna behöver protein, så arbetarna kan till och med stjäla små bitar av kött. Getingarna äter också gärna fallfrukt. Om man sitter utomhus på terrassen och dricker öl kan man få sällskap, eftersom de gillar jästa saker. Och eftersom de då har förlorat all vett och sans blir de också mera aggressiva, säger hon.

- Ofta viftar folk bort dem. Särskilt nu är getingarna lättprovocerade och sticker lätt. När ett bi sticker rivs ju gadden loss och biet dör, men en geting kan använda gadden för att sticka flera gånger.

Döda getingarna på våren

Lena Huldén säger att man inte behöver känna dåligt samvete för att ha ihjäl getingarna eftersom det finns enorma mängder av dem.

- Vanligtvis brukar ett bo innehålla 3 000-4 000 arbetare vid den här tiden på året. Men stora bon kan ha upp till 50 000 arbetare. Så om man vill bli av med getingarna är det för sent nu. Man ska ha ihjäl dem på våren när man ser de första bona. Varje geting som du har ihjäl då innebär ett bo färre.

Diskussion om artikeln