Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Legkov förnekar dopning – ”Jag sover gott om nätterna”

Från 2016
Alexander Legkov under VM i Falun.
Bildtext Alexander Legkov förnekar dopning.
Bild: EPA

Alexander Legkov har pekats ut som dopad under OS i Sotji. Själv säger han att han aldrig använt förbjudna preparat och tvivlar på om den senaste rapporten om dopningen i Ryssland är sann.

Femmilen i Sotji på den sista OS-dagen blev en stor rysk fest. Ryska åkare lade beslag på samtliga tre medaljer och högst upp på prispallen fick Alexander Legkov kliva.

Men i samband med att dopningsskandalen i Ryssland nystades upp började också Legkovs namn förekomma i svarta rubriker.

I maj gick den tidigare chefen för dopningslaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtjenkov ut med uppgifter om att bland annat 14 ryska längdåkare var dopade i Sotji. En av dem ska enligt Rodtjenkov ha varit Alexander Legkov.

– Jag var på en ishockeymatch då dopningsnyheten kom. Jag skrattade först när jag hörde anklagelserna mot mig, det var så dumt.

– Jag visste att jag var ren. Jag sover gott om nätterna och mitt samvete är rent. Det är orättvist att bli behandlad på det här sättet. Jag har tränat för att bli bäst, säger han till den norska tidningen Dagbladet.

Tränat utomlands

Alexander Legkov har under de senaste åren tränat under tysken Marcus Kramers ledning. Det här efter att idrottsministern Vitalij Mutko gav honom möjligheten att hitta en europeisk tränare och träna på egen hand.

– Alla har olika åsikter om Mutko men tack vare det här kan jag sitta här och säga att jag sover gott om nätterna. Jag kan vakna och veta att jag är ren och ärlig.

– Skulle jag inte ha tränat med Marcus så skulle jag ha bott i Ryssland hela tiden. Då skulle det varit svårare för mig att säga att jag har rätt och ni skulle ha svårare att tro mig, säger Legkov.

Alexander Legkov högst upp på prispallen
Bildtext Legkov vann femmilen i Sotji.
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Testades många gånger

Enligt Kramer dopningstestades Legkov 20 gånger förra säsongen. Fyra av dessa tester ska ha skett i Ryssland och resten på andra platser i Europa.

– Det visar att han testas av riktiga instanser. Det var en chock för oss när de här dopningsnyheterna kom, säger han.

Tvivlar på om rapporten är sann

För knappt två veckor sedan publicerades en rapport som visade att den systematiska dopningen i Ryssland har pågått i flera år.

Under OS i Sotji bytte man ut positiva test mot negativa men Legkov säger att han inte vet något om det som framgår i rapporten.

– Jag kan bara svara för mig själv och jag vet inte vad som hände med testerna efter att jag levererat dem. Jag känner inte till systemet och litar på mitt land. Jag är osäker på om den här rapporten är sann, säger han.

Diskussion om artikeln