Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Meditation ett sätt att hantera det finländska mörkret

Från 2016
Uppdaterad 30.07.2016 14:52.
Porträtt Tulku Dakpa Rinpoche, Danakosha buddhistcenter Helsinki.
Bildtext - Till en början har finländare svårt att sätta sig still och meditera men när de väl är igång så är det inget som stoppar dem, skrattar Tulku Dakpa Rinpoche.
Bild: Danakosha Finland

I det lilla samhället Sammatti i närheten av Lojo, har det under två veckors tid nu samlats folk från minst åtta olika länder. Vissa har tagit sig hela vägen från USA och Sydkorea och en stor del är förstås finländare och inte minst finlandssvenskar. Det som är magneten är den tibetanska läraren Tulku Dakpa Rinpoche och hans initiativ att starta en femårig utbildning inom den tibetanska buddhismen - just här i Finland.

Steiner skolans lokaler i Sammatti har under de två sista veckorna i juli omvandlats till ett tibetansktliknande kloster, med färggranna och vackra utsmyckningar och en tron där läraren sitter. Golvet täcks av meditationskuddar och små bord där texterna som studenterna ska memorera placeras.

Viktig utbildning

Det är en viktig utbildning inom buddhismen som har påbörjats här. Den här femåriga utbildningen bygger på en text som är essensen av Buddhas lära, inklusive filosofi och meditationsmetoder. Tanken är att lära sig hur man verkligen mediterar för att avlägsna negativa känslor och negativt tänkande för att kunna leva i harmoni och fred, både på ett personligt plan men också inom nationer, säger Tulku Dakpa Rinpoche.

- För den som tycker att buddhismen är viktig, är det här en av de viktigaste texterna och utbildningarna att få, påpekar Tulku Dakpa Rinpoche.

Öppet sinne

Vad är det då vi västerlänningar söker i buddhismen?

- De flesta västerlänningar söker sig till buddhismen för att meditera, för att känna sig lyckliga och lugna. Men behovet av andlig guidning är viktig för alla människor och länder menar Tulku Dakpa Rinpoche.

För finländarnas del, fortsätter han, är det viktigt på grund av klimatet. Långa mörka vintrar orsakar naturligt depressioner. Folk är mer introverta och sinnet blir instängt. För att kunna bli mer öppen är buddhismen och dess meditationsträning en stor hjälp. Folk kan hålla sinnet öppet och njuta av att ha ett öppet sinne.

Skrattet bubblar

Hur kommer det sig att en munk och lärare från Tibet bosätter sig i Finland?

- Det är en underbar historia. Första gången jag kom på besök fick jag intrycket av att finländare är väldigt lugna och fredliga. Buddha säger att de lärda och flitiga i meditation är naturligt lugna, ett tecken på att sinnet är lugnt och känslorna i balans. Jag fick en smärre chock när jag upptäckte att det snarare handlade om ett kulturdrag än om något annat, säger Tulku Dakpa Rinpoche skrattande.

Han har väldigt nära till skrattet, precis som den tibetanske andlige ledaren Dalai Lama är skrattet ständigt närvarande. Kanske är det det som lockar västerlänningar till den tibetanska buddhismen.

- Många söker sig till buddhismen för att hitta vägen till lycka. För många människor är lycka materialistisk, bekvämligheter så som kläder, hus bil osv. Den är beroende av något och därför är den villkorlig. Vi tittar mera på den ovillkorliga lyckan. Den kontrollerar våra negativa känslor och tankar, till det hör till exempel begär, avundsjuka och ilska, förklarar Tulku Dakpa Rinpoche.

Om vi kan hantera dessa känslor så får vi en chans att uppleva genuin lycka. Vi måste röra oss bortom hopp och rädsla för att kunna uppnå genuin lycka. Det är därför meditationen är så viktigt, enligt Tulku Dakpa Rinpoche.

Religion allt sämre status

En som också har väldigt nära till skrattet och har ägnat mycket tid åt att lära sig konsten att inte styras av negativa känslor är finlandssvensken Ilkka Söderlund. Han är en av Tulku Dakpa Rinpoches elever. Hur går det ihop med den finlandsvenska kulturen och bakgrunden?

- Det passar inte helt bra. Just tanken på att det är en religion gör det svårt. Själv upplever jag det inte som en religion utan mer en väg som jag själv har valt. Men om jag skulle vilja förklara att det inte är en religion så ljuger jag också.

portärtt Illka Söderlund
Bildtext Just på grund av Buddhismen har jag märkt att jag hittills har missförstått alla religioner, säger Ilkka Söderlund.
Bild: Danakosha Finland

Ilkka Söderlund upplever att det är för mycket för omvärlden att han utövar en religion och konstaterar att religion har fått allt sämre status överlag. Det är ingen skillnad på vad det är för religion. De flesta av hans vänner är helt öppet ateister och det var han själv innan han började utöva den tibetanska buddhismen.

- Just på grund av buddhismen har jag märkt att jag hittills har missförstått alla religioner. Det finns en tendens att förnedra religion utan att veta om alls vad man förnedrar.

10-års jubileum

Ilkka Söderlund berättar att buddhismen har hjälp honom att bli av med känslor som förut var stora hinder för honom.

- Det är kanske lite kliché men jag känner mig mer fri, mer självsäker. Jag är öppen för kritik men ändå kan jag stå på mina egna fötter. Det är nog den stora skillnaden.

För en som står på utsidan och tittar in så kan man konstatera att skrattet och glädjen är ständigt närvarande även om ämnet som avverkas ibland är stort och skrämmande som till exempel döden.

I höst ser Tulku Dakpa Rinpoche emot att fira sitt och det buddhistiska centret Danakoshas, 10 års-jubileum i Finland, där den här femåriga utbildningen är en gåva åt hans elever, en av anledningrna till att han håller den just i Finland.

Lördax: Lördax, kl. 10:03-12:00

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln