Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Avgift på plastkassar succé i England

Från 2016
Uppdaterad 30.07.2016 14:16.
Plastkasse vid Themsen London.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Användningen av plastkassar har minskat betydligt sedan England införde en liten avgift på kassarna i stora affärskedjor förra oktober.

Enligt landets miljöministerium har användningen sjunkit med 85 procent i de större affärskedjorna under det första halvåret som avgifterna varit i kraft.

År 2014 delade de sju största affärskedjorna i landet ut mer än 7,6 miljarder plastkassar. En enskild britt använde alltså 140 plastkassar i året. För tillverkningen av kassarna användes sammanlagt 61 000 ton plast.

Under det första halvåret sedan avgiften på 5 pence infördes i de största affärskedjorna gick ”endast” 640 miljoner plastkassar åt. Myndigheterna räknar med att användningen av kassarna under ett år kommer att minska med upp till 6 miljarder.

Det är bara butiker med fler än 250 anställda som måste ta betalt för sina platskassar.

Goda nyheter för havet

Syftet med avgiften är att minska mängden plastskräp och skydda djur och natur, särkilt fiskar och fåglar som lider av all plast som hamnar i haven.

Man uppskattar att kring 8 miljoner ton plast kommer ut i världshavet varje år. Det kan ta flera hundra år för plast att brytas ner i naturen och flera djurarter får oavsiktligt i sig plasterna.

En majoritet av britterna, 62 procent, godkänner avgiften och 51 procent tycker att den borde utvidgas så att också små butiker måste ta betalt för sina kassar.

England var den sista delen av Storbritannien som införde avgifter på platskassar. Wales tog i bruk avgiftsbelagda plastkasar 2011, Nordirland 2013 och Skottland 2014. I de här delarna minskade användningen med till och med 80 procent under det första året.

Diskussion om artikeln