Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Invånare i östra Aleppo flyr genom "humanitära korridorer"

Från 2016
Syriska regeringssoldater i Leramundistriktet i nordvästra Aleppo efter att ha tagit tillbaka kontrollen över området 28.7.2016
Bildtext Syriska regeringssoldater i Leramundistriktet i nordvästra Aleppo efter att ha tagit tillbaka kontrollen över området 28.7.2016
Bild: EPA/SANA

Tiotals syriska familjer, eller uppemot 170 civila har idag utnyttjat en av de "humanitära korridorerna" för att fly belägrade östra Aleppo. Det uppger syriska regeringskällor och Ryssland.

De så kallade "räddningskorridorerna" öppnades av den syriska regeringen på fredagen, i samråd med Ryssland.

Statlig syrisk TV har visat bilder på främst kvinnor och barn som tagit sig över från östra, rebellkontrollerade Aleppo till de västra, regeringskontrollerade delarna av staden. Det kan tyda på att männen inte vågar fly.

I sociala medier förekommer videor som sägs visa kvinnor och barn på väg ut ur rebellkontrollerade stadsdelar.

Visa videon på Facebook

En del bedömare misstänker att korridorerna är ett sätt för regeringen att - så långt som möjligt - tömma de rebellkontrollerade delarna av Aleppo på civila, för att sedan genomföra en sista offensiv och återerövra hela staden.

Både FN och USA har förhållit sig aningen misstänksamt till det rysk-syriska initiativet. FN och andra hjälporganisationer har krävt att få övervaka evakueringen av civila, men också att få föra in hjälp till invånarna i rebellkontrollerade delar av staden.

Den syriska armén ska också ha öppnat en flyktväg ut ur östra Aleppo för rebellkrigare som vill lägga ner sina vapen.

Det finns över 250 000 invånare kvar i östra Aleppo. För knappt två veckor sedan tog regeringsstyrkor kontroll över den sista vägen ut ur staden som ännu kontrollerades av rebeller.

Diskussion om artikeln