Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny valart hittad i Stilla havet

Från 2016
Uppdaterad 30.07.2016 23:00.
En prickig val med artnanmnet Blainvilles näbbval simmar i blått vatten.
Bildtext Blainvilles näbbval (Mesoplodon densirostris) på en simtur. Inte bild på valen som artikeln handlar om.
Bild: Wikimedia commons/NOAA Photo Library/cc-by-2.0.

Japanska fiskare har iakttagit en val som vetenskapen inte tidigare känt till, bekräftar forskare. Valarten har ännu inget namn, men tillhör familjen näbbvalar.

Den nya valen är mindre än de näbbvalar som den mest liknar. Näbbvalar kan bli upp till 12 meter långa, medan den nyupptäckta arten är cirka två tredjedelar så stor som de släktingar den i övrigt påminner om.

– Helt klart är det en mycket ovanlig art. Den påminner oss om hur mycket vi ännu har att lära oss om havet och av dess största invånare, säger Phillip Morin som är molekylärbiolog på NOAA, USA:s nationella center för oceanografi, enligt tidningen The Guardian.

Fler frågor än svar

Enligt Morin har forskarna för tillfället fler frågor än svar om den nya valarten. Det är dessutom svårt att studera näbbvalar, eftersom de oftast inte kommer upp till vattenytan mer än ett par minuter åt gången. Näbbvalarna rör sig i små flockar och smälter bra in i sin omgivning.

– De är svåra att se, speciellt om vattnet inte är helt spegelblankt, säger Morin.

För tillfället jobbar japanska forskare med att fastslå valens storlek och hur den skiljer sig från andra näbbvalar. Den nya valarten ska också få ett vanligt och ett latinskt namn.

Diskussion om artikeln