Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Harpunfiskarna trivs under Replotbron

Från 2016
Joni Onnela och de andra harpunfiskarna
Bildtext Deltagarna kommer från hela landet.
Bild: Yle/Axel Brink

I dag är det den sista dagen av Finlandsmästerskapen i harpunfiske på Replot - en sport som kräver motion, tålamod och taktiskt tänkande.

I går fiskade ett trettiotal harpunfiskare längs med Replotöns stränder från vägbanken mot Björkö till Replotbron. I dag fortsätter de på öns sydsida, runt bron.

- Man får vara utomhus, se på fina miljöer och fångsten är höjdpunkten, säger Antti Jormanainen från föreningen Lakeuden sukeltajat som arrangerar tävlingen.

Antti Jormanainen visar upp sin harpun
Bildtext Antti Jormanainen från Seinäjoki deltar för andra gången.
Bild: Yle/Axel Brink

Harpunfiske är kanske främst någonting man förknippar med turkosa, klara vatten på varmare breddgrader. I Östersjön är vattnet lite grumligare.

- Sikten varierar, på vissa ställen ser man runt fem meter från ytan till botten. En del använder lampor för att leta under stenar. Man klarar sig, även om det inte direkt är kranvattensklart, säger Jormanainen.

Målet är att få många arter

Fiskarna får inte fånga hur många fiskar som helst av en och samma art. Man klarar sig bäst om man lyckas fånga olika arter. Man får fånga fem gäddor och maximalt 15 av de andra arterna. När man fyller en arts kvot går man vidare till nästa. De arter som är lättare att fånga får man lägre poäng för och tvärtom.

- Sik hör till de svåraste att fånga, säger Jormanainen.

För att lyckas med att spetsa en fisk på harpunen behöver man vara väldigt nära fisken.

- Harpunen färdas ungefär två gånger sin egen längd, så man behöver vara ett par meter från fisken. Svårigheterna är att hitta fiskarna och att fånga dem, säger Jormanainen.

Två harpunfiskare
Bild: Yle/Axel Brink

Liten risk för skadeskjutning

Man kunde tro att det finns risk för att fisken skadeskjuts och den inte fångas. Det dementerar Jormanainen.

- Om harpunen träffar så fastnar nog fisken också. Fisken avlivas genast är fångad. Om fisken skulle vara vid liv när den vägs är den inte godkänd.

Under en tävlingsdag simmar deltagarna flera kilometer. I dag håller de på i fyra timmar.

Diskussion om artikeln