Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien tar upp kampen mot modernt slaveri

Från 2016
Uppdaterad 31.07.2016 14:08.
Theresa May.
Bildtext Premiärminister Theresa May.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att Storbritannien tänker leda kampen mot det moderna slaveriet. Uppskattningsvis finns det 45 miljoner människor som idag är offer för olika former av slaveri.

Det moderna slaveriet har många ansikten. Det rör sig om allt från vuxna och barn som tvingas till prostitution, till så kallade hushållsarbetare som inte kan lämna huset de arbetar i.

Människor kan också vara fast för evigt i fabriker, på åkrar eller inom fisket, eller tvingas till tiggeri på grund av oöverkomliga skulder. Fisket i Thailand är ökänt för sina slavarbetare, och de som tvingas till sexuell exploatering räknas till 4,5 miljoner, enligt ILO.

Walk Free Foundation i Australien definierar slaveri som "en situation där en människa exploateras utan att kunna säga emot eller lämna situationen, på grund av hot, tvång, våld, maktmissbruk eller bedrägeri".

Thailändska slavarbetare som fritagits från indonesiska fiskefartyg och fiskeindustri, 9.4.2015
Bildtext Thailändska slavarbetare som fritagits från indonesiska fiskefartyg och fiskeindustri 2015.
Bild: EPA/NARONG SANGNAK

Totalt 45 miljoner mänskor antas leva under slavlika förhållanden, två tredjedelar av dem i Asien. I Storbritannien finns mellan 10 000- 13 000 offer för slaveri i någon form. Man tror att 3 000 av dem är vietnamesiska barn, som tvingas jobba med cannabisodling eller i så kallade nagelstudion.

Första lagen mot modernt slaveri

Som inrikesminister drev Therese May i fjol igenom att en ny lag mot modernt slaveri, den första lagen i sitt slag i Europa. May skriver i the Sunday Telegraph att den lagen har lett till hårda straff, till och med livsstidsstraff för moderna slavhandlare.

Storbritannien var bland de första som förbjöd slaveriet för ett par hundra år sen, och ska leda den kampen igen.

Premiärminister Therese May

Lagen har visat sig vara ett verktyg som hindrar folk som har dömts för mänskohandel från att på nytt åka till länder där man vet att de har exploaterat människor tidigare.

Den har medfört ett ökat skydd för offren och större krav på transparens inom företag, som måste kunna bevisa att deras samarbetspartners inte använder slavar, menar May. Nu vill hon ändå granska att lagen fungerar som avsikten var och påpekar att det finns stora skillnader i den lokala polisens övervakning.

Ny internationell fond mot slaveri

Därför går May vidare och inrättar en arbetsgrupp inom den brittiska regeringen, med syfte att kämpa mot slaveriet. En internationell fond, International Modern Slavery Fund, ska grundas.

Storbritannien styr över 33 miljoner pund till fonden från sina biståndspengar. Fonden ska fokusera arbetet till de länder som man vet att är utsatta för trafficking till Storbritannien. Offren i Storbritannien kommer till exempel från Vietnam, Albanien, Rumänien och Nigeria.

Det moderna slaveriet är den stora människorättsfrågan i vår tid.

Premiärminister Theresa May

- Frågan om det moderna slaveriet är internationell och kräver gemensamma tag, säger May. Den internationella aspekten är viktig, för det moderna slaveriet kan inte stoppas om polisen, gränsmyndigheten och migrationsverken bara jobbar i sina egna silon.

Storbritannien var bland de första som förbjöd slaveriet för ett par hundra år sen, och ska leda den kampen igen, säger May.

Dessa brott bör stoppas och offren för det moderna slaveriet måste blir fria, säger May. Det här är den stora människorättsfrågan i vår tid.

Diskussion om artikeln