Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Savtjenkos hjältegloria åker av med en skräll

Från 2016
Nadija Savtjenko i Europarådets parlamentariska församling (PACE), Strasbourg 20.6.2016
Bildtext Nadija Savtjenko i Europarådets parlamentariska församling (PACE), Strasbourg 20.6.2016
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

Helikopterpiloten Nadija Savtjenko togs emot som en hjälte i Ukraina i maj, efter nästan två års fångenskap i Ryssland. Nu pågår en kampanj för att ta ifrån henne hjältemedaljen och det finns de som kallar henne "Putins trojanska häst".

Efter en kontroversiell rättegång i småstaden Donetsk i södra Ryssland dömdes Savtjenko i mars i år till 22 år fängelse för delaktighet i mordet på två ryska journalister i östra Ukraina.

Enligt Ukraina och västvärlden var rättegången mot henne politisk och domen betecknades som ett justitiemord.

Savtjenko hungerstrejkade upprepade gånger under sin fångenskap och hennes trotsiga uppträdande inför den ryska domstolen väckte stor beundran i Ukraina.

Hon valdes i sin frånvaro in i det ukrainska parlamentet och togs emot som en hjälte då hon, efter en fångutväxling, återvände hem den 25 maj.

Nadija Savtjenko omgiven av journalister på flygplatsen i Kiev 25.5.2016
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Vid en presskonferens strax efter sitt hjältemottagande sade hon att hon till och med kunde tänka sig att bli Ukrainas nästa president - om folket önskade det. Men redan då varnade hon själv för att hennes popularitet också kunde sjunka som en sten.

Det är vad den tycks ha gjort under de senaste veckorna. Åtminstone har hon snabbt blivit en mycket kontroversiell person i Ukraina.

Vill att Ukraina ska be om ursäkt

Under sommaren har Savtjenko föreslagit att Kiev överger Minsk II-fredsavtalet, som undertecknades i februari 2015 och istället inleder direkta fredsförhandlingar med separatistledarna i östra Ukraina.

Krigspiloten har erbjudit sig att själv åka tillbaka till Luhansk och Donetsk för att tala med separatistledarna.

Redan i den bok hon skrev under sin fångenskap, med den engelska titeln "Strong name Nadiya" beskrev hon krigarna i Luhansk som normala människor - som bara hade sin egen verklighet.

Nadija Savtjenko inför domstolen i Rostov vid Don i södra Ryssland 22.3.2016
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Hon anser också att det borde bli ett slut på de ekonomiska och politiska sanktionerna mot Ryssland eftersom de skadar också vanliga ryssar.

Det som upprört många är att hon dessutom anser att de ukrainska ledarna ska be om ursäkt av invånarna i de separatistkontrollerade områdena. Separatisledarna är alltså inte de enda som behöver be om ursäkt.

Den åsikten upprepade hon i en intervju för KyivPost i slutet av veckan.

Enligt henne kommer inga sanktioner att återbörda Donbass och kriget kommer inte ta slut om man inte ändrar taktik.

- Trots all kritik så vill jag tala med folket i Donbass, och speciellt med människor i de ockuperade områdena, säger hon till KyivPost.

Misstankarna haglar

Redan den 22 juni inlämnades en anhållan till president Petro Porosjenko om att Savtjenkos medalj som Ukrainas hjälte skulle återkallas.

Savtjenko river ner banderollen "Frige Savtjenko" från parlamentets podie i Kiev 31.5.2016
Bildtext Savtjenko river ner en banderoll med texten "Frige Savtjenko" från podiet i parlamentet i Kiev 31.5.2016
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Anhållan motiveras med en misstanke om att Savtjenko blivit rekryterad av ryska myndigheter under sin fångenskap i Ryssland och att hon nu motarbetar Ukraina.

Ukrainska Folkfrontens parlamentariker Anton Gerasjenko gick nyligen så långt att han kallade Savtjenko för den ryske presidenten Vladimir Putins "trojanska häst".

Enligt KyivPost tar Savtjenko själv den hårda kritiken med upphöjt lugn. Hon säger att hon inte vill bli en vanlig ukrainsk politiker som bara uttrycker sig i lämpliga patriotiska fraser - utan att egentligen göra någonting.

Diskussion om artikeln