Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Tiotusentals turkar demonstrerar för Erdoğan

Från 2016
Uppdaterad 31.07.2016 22:09.
Tusentals turkar demonstrerar för Erdogan i Köln.
Bild: EPA/HENNING KAISER

I Köln i Tyskland ordnas på söndagen en stordemonstration till stöd för den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Demonstrationen har redan på förhand stått för stor politisk irritation i Tyskland.

Omkring 40 000 personer samlades enligt polisen för att delta i demonstrationen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det turkiska AK-partiets europeiska lobbyorganisation UETD som ordnar demonstrationen hade på förhand uppskattat att mellan 30 000 till 50 000 skulle delta.

När det samtidigt ordnas flera motdemonstrationer, av bland andra högerextremister och antifascister, är polisen beredd på att det kan bli bråk.

2 700 poliser är därför på plats för att se till att allt går lugnt till.

Tusentals poliser övervakar en protest för Edogn i Köln.
Bild: EPA/GUIDO KIRCHNER

Polisen vann en liten delseger redan i går kväll. Den tyska författningsdomstolen slog nämligen fast att polisen har lagen bakom sig då man stoppade arrangörerna från att låta president Erdoğan tala till demonstranterna via en videolänk från Turkiet.

Nu är det i stället den turkiske idrottsministern som ska tala, då de tyska myndigheterna också har satt stopp för den turkiske utrikesministerns deltagande.

Utrikesministern kritisk

I Tyskland väcker massdemonstrationen i vilket fall som helst irritation på bred front.

Enligt utrikesminister Frank-Walter Steinmeier tänker man inte acceptera att inrikespolitiska spänningar från Turkiet förs över till Tyskland.

Man kommer aldrig heller att godkänna att motståndare till president Erdoğan hotas och tystas ner.

– Erdoğans politiska motståndare måste kunna känna sig säkra här i Tyskland. De ska inte behöva vara rädda för att bli nedslagna eller att deras familjer i Turkiet trakasseras, säger också de grönas ordförande Cem Özdemir till rundradiobolaget ARD.

Erdoğan själv beskyllde i fredags Tyskland för att begränsa demokratin, då man enligt honom på alla sätt försöker sätta käppar i hjulen för arrangörerna.

Enligt arrangörerna är demonstrationen inte heller ordnad för att stöda Erdoğan. Man demonstrerar för demokrati och emot militärkupper och också motståndare till Erdoğan kan delta, heter det från arrangörshåll.

Diskussion om artikeln