Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ivriga fans köade för ny Harry Potter-bok i Helsingfors

Från 2016
En hög Harry Potter-böcker i bokhandeln.
Bildtext Den nya boken Harry Potter and the Cursed Child.
Bild: Yle/Camilla Berghä'll

Ett trettiotal fans köade för den nya boken Harry Potter and the Cursed Child utanför Akademiska bokhandeln i Helsingfors strax innan öppningsdags på söndag.

– Vi är så ivriga fans så vi måste komma hit för att köpa boken, säger Chris Kaukonummi som har klätt ut sig dagen till ära.

Kaukonummi och hans vänner är klädda i Harry Potter-kostymer, kompletta med trollstavar och svarta mantlar som går ända ner till vristerna.

– De här dräkterna åker på alltid med jämna mellanrum, nästa gång ska vi använda dem när vi ser pjäsen i London om några veckor, säger Mirva Saalasti.

Både Kaukonummi och Saalasti tänker vänta med att läsa boken.

– Jag vill se pjäsen först så jag måste nu hålla mig i några veckor och försöker undvika all information om boken tills dess, säger Saalasti.

Människor väntar utanför en bokhandel för att köpa den nyaste Harry Potter-boken.
Bildtext Chris Kaukonummi och Mirva Saalasti hade klätt på sig Harry Potter-dräkten.
Bild: Yle/Camilla Berghäll

Nostalgiskt att köa för Harry Potter-böcker

Författaren J. K. Rowlings senaste bok i serien om den unge trollkarlen Harry Potter gavs ut 2007. Många av dem som köpte boken i dag köade också för de tidigare böckerna och de tyckte att det kändes nostalgiskt.

– Jag köade för de tre senaste böckerna så det har blivit lite av en grej att köa för Harry Potter-böckerna, säger Henrik Litonius som köpte sig ett exemplar.

Idag behövde han ändå inte köa utan han kunde bara gå in och köpa en.

En man står med en nyinköpt Harry Potterbok i handen.
Bildtext Henrik Litonius köpte ett exemlar av den nya boken.
Bild: Yle/Camilla Berghäll

Boken Harry Potter and the Cursed Child är egentligen ett manus för en pjäs med samma namn som hade premiär i London på lördagen. Manuset är skrivet av manusförfattaren Jack Thorne. Händelserna i pjäsen utspelar sig 19 år efter händelserna i den senaste boken.

Diskussion om artikeln