Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårt att medvetet undvika skadliga kemikalier – Yle testade tre familjer

Från 2016
Uppdaterad 01.08.2016 15:20.
hud kräm
Bildtext Kosmetika innehåller flera olika kemikalier.
Bild: YLE/Catariina Salo

Även om du försöker undvika skadliga kemikalier kan det vara svårt i praktiken. Det visar Yles test på tre familjer med olika intresse för kemikalier.

Så gott som allt du hittar på butikshyllan i dag konserveras eller skyddas med hjälp av kemikalier. Kemikalier är nödvändiga och en stor del av dem är ofarliga. Vissa följer myndigheterna ändå noggrant med eftersom de misstänks orsaka olika former av hormonella störningar hos människan.

Genom urinprov testade Yle halterna av bisfenol A, parabener och ftalater hos personerna i tre olika hushåll. Bisfenol A är en enskild kemikalie medan det finns flera olika parabener och ftalater.

Alla är ändå vanliga, vardagliga kemikalier som vetenskapligt har kopplats till olika bieffekter, som minskad fertilitet och övervikt.

Svårt att undvika kemikalier – finns överallt i omgivningen

Kemikalierna kan hittas i en stor mängd vardagliga produkter, vilket också innebär att det är svårt att undvika dem.

Ftalater finns speciellt i plastprodukter där den finns för att göra pvc-produkter mjukare. Ämnet kan alltså bland annat hittas i matlådor av plast, färdigmatsförpackningar och även i bland annat slangar och skyddskläder på en lantgård. Barnvagnarnas handtag och gamla plastleksaker kan också innehålla ftalater.

Parabener används som konserveringsmedel i bland annat kosmetika och hittas i till exempel i hudkrämer, hårvax och tvålar.

Bisfenol A finns främst i livsmedelsprodukter då den används som ytbeläggning. Ämnet hittas i bland annat burkar och flaskor. I konservburkar finns bisfenol exempelvis i det ljusa lagret inne i burken.

Medvetenhet hjälper inte

Yle undersökte en lantbrukare som bor i ett singelhushåll i Viitasaari, en barnfamilj i Kuopio och en barnfamilj i Helsingfors. Mamman i barnfamiljen i Helsingfors försöker aktivt undvika farliga kemikalier och arbetar även som informatör för en app som granskar kemikalier i smink.

Resultaten visar att halterna av kemikalierna varierar hushållen och personerna emellan. Hannu Kiviranta, enhetschef och ledande forskare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Helsingforsfamiljens resultat inte skiljer sig från de övriga familjernas.

Enligt forskarna beror personernas kemikaliehalter på olika vardagliga saker, så som hudkräm, konservburkar och matlådor.

- Bara genom att titta på resultaten skulle jag inte kunna avgöra vilken av testpersonerna som undviker kemikalierna, säger han.

Mest hos lantbrukaren

Hannu Kiviranta säger att bristen på skillnader mellan familjerna är den mest intressanta observationen.

- Jag hade förväntat mig ett annat resultat eftersom den ena familjen är så medveten om kemikalier.

Ett annat intressant resultat är enligt honom att lantbrukaren uppvisade de högsta kemikaliehalterna.

- Det betyder att ett liv på landet inte har skyddat honom från kemikalieexponering, säger Kiviranta.

Jorma Toppari, professor i fysiologi vid Åbo universitet påminner om att till och med polartrakten förorenats av olika giftiga ämnen som inte finns där naturligt. Bland annat har man mätt högre gifthalter hos renar som betar i Lapplands natur än hos dem som äter foder på en gård.

Kiviranta understryker ändå att experimentet bara baserar sig på ett urinprov per person. Generellt var kemikaliehalterna hos personerna låga.

Yle Uutiset/Janne Toivonen

Diskussion om artikeln