Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska rebeller försöker bryta belägringen av Aleppo

Från 2016
Uppdaterad 01.08.2016 14:31.
Syriska soldater i närheten av Aleppo
Bildtext Regeringssoldater försöker avvvärja rebellernas storoffensiv norr och öster om den belägrade staden Aleppo
Bild: EPA/ STR

Rebeller i Syrien har inlett en ny offensiv i ett försök att bryta belägringen av staden Aleppo.

Rebellerna försöker tränga igenom regeringsstyrkornas linjer för att återupprätta en förbindelselänk mellan Aleppo och rebellkontrollerade områden i norra Syrien.

Offensiven inleddes natten till måndag och rebellerna säger sig redan ha erövrat flera arméställningar.

Offensiven leds av de två största islmistgrupperna i området, Ahrar al Sham och Jabhat Fatah al Sham, som tidigare kallade sig Jabhat al Nusra.

Armén bekräftar uppgifterna om en offensiv, men hävdar att rebellerna slogs tillbaka då de försökte inta en artilleribas.

Största offensiven på flera månader

Det Syriska människorättsobservatoriet säger att offensiven är den största på flera månader.

Rebellerna har beskjutit regeringskontrollerade områden i Aleppo med granater medan armén har svarat med flygattacker mot rebellpositioner kring staden, uppger observatoriet som får sin infrnation av ett nätverk av aktivister i Syrien.

- Det är en väldigt stor offensiv, en av de största på flera månader. Det kommer att bli en svår strid, säger observatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Hårda strider rasr på flera h¨ll i staden utkanter och rebellerna har gjort vissa framste i södra Aleppo, enligt Rahman.

Minst 250 000 instängda civila

Det finns minst en kvarts miljon människor i rebellkontrollerade östra Aleppo. Civila har inte kunnat fly norrut efter att armén förra månaden skar av den sista vägen till den turkiska gränsen.

Regeringen har lovat civila fri lejd från staden "humanitära korridroer" genom regeringskontrollerade områden, men endast en liten del av instängda civila har utnyttjat möjligheten.

FN har krävt rätt att få övervaka de såkallade skyddskorridorerna men den syriska regeringen har tillsvidare inte gått med på det.

Rysk helikopter skjöts ner i Idlib

Samtidigt har en rysk militärhelikopter med fem personer ombord störtat i ett rebellkontrollerat område i provinsen Idlib i norra Syrien.

Det ryska försvarsministeriet medger att en transporthelikopter av typen MI-8 skjöts ner av rebeller I Idlib.

Tre besättningsmän och två officerare ombord omkom då helikoptern störtade.

Diskussion om artikeln