Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Unga stjärnskott spelar in i Borgåstudio

Från 2016
Uppdaterad 01.08.2016 14:53.
Artisterna i MGP 2016
Bildtext MGP-finalisterna spelar in sina låtar i en studio i Borgå. Här med programledarna A-K Siegfrids och Jontti Granbacka.
Bild: Yle/ Kimmo Räisänen

I början av sommar startade MPG-finalisterna sitt stora musikaliska äventyr i studio nummer 4 i Böle. Den här veckan kommer de dock till en helt annan studio, nämligen musikproducenten Niklas Nylunds studio mitt i Borgå.

Den ligger en sorts spänd förväntan i luften i Niklas Nylunds studio. Studion har han i anslutning till sitt hus i Borgå och härifrån har redan i flera år mixat och producerat musk. På väg är finalisterna i finlandssvenska barn och ungas alldeles egna musiktävling; Melodi Grand Prix (MGP).

I studion i Borgå ska barnens sånger få sin färdiga form.

-Barnen ska sjunga och vi ska göra bakgrunderna färdiga, säger Niklas Nylund. Det här gör vi nu hela veckan så att vi får insjunget alla tio.

Fem före färdigt

Varje artist har ungefär tre timmar på sig, men det räcker väl. Sångerna är så gott som färdiga redan. Under det läger som hölls tillsammans med barnen i början av sommaren gjorde man provinspelningar.

- De vet precis, och det är ju deras egna låtar så de kan dem ju, säger Nylund. Nu handlar det mer om nyanser och små detaljer.

Anna-Karin Siegfrids och musikproducenten Niklas Nylund i musikstudion under bandningen av MGP-låten "Vi".
Bildtext MGP- låten Vi bandades också in i Niklas Nylunds studio. Här är Nylund och programledare A-K Siegfrids.
Bild: Yle

Tionde året med barn

Niklas Nylund har varit involverad i MGP redan från början och det är därmed hans tionde år. Han tycker inte att det är någonting speciellt som skiljer sig med att jobba med barn istället för med vuxna.

- Musiken ska försöka hålla precis samma mått, sångprestationen ska vara lika bra som med vuxna och arbetsmetoderna är helt lika.

Det enda han tycker skiljer sig är att barnen ofta är ovana vid att arbeta i en studio.

- Men det är ofta en fördel för de är ivriga och krånglar väldigt lite, säger han. Vuxna kan till och med krångla mer.

Generellt tycker han att folk har stor respekt för instrumenten och han har inte haft några problem med alltför vild framfart.

- Vill de sitta och plinka på något i någon paus så är det fritt fram, menar han. Instrumenten håller ju att spela på.

Modiga stjärnskott

Alla år är olika menar Niklas Nylund, men i år är det extra många fina låtar. MGP skiljer sig från andra musiktävlingar som till exempel Idols eller Voice of Finland eftersom MGP-deltagarna faktiskt själva har skapat sin musik.

- Det är ju minst sagt svåra saker för vem som helst att göra allting, säger Nylund.

Hans jobb är egentligen inte att ändra på något, varken text eller musik. Han ger bara barnens sånger den sortens proffsiga ramverk någon med lång branscherfarenhet kan åstadkomma. Musiken har skapats av barnen.

- Det är ganska tufft tycker jag, säger han, att de klarar av det.

Smånervöst i studion

Barnen i MGP är mellan åtta och 15 år. Först in i studion under måndagens inspelningar är tolvåriga Saga Korkeamäki från Helsingfors.

Saga Korkeamäki i Niklas Nylunds studio.
Bildtext Saga Korkeamäki
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

- Lite nervöst är det, men inte så mycket, säger Saga.

Hon har spelat violin i sju år och har också en violin med sig till studion. Med sig har hon också sin pappa, Risto Korkeamäki och lillebror Amos, som ska fylla elva år.

- Det blir nog bra, säger Risto och frågar sin dotter om han ska åka och köpa citron.

Saga var lite rosslig i halsen i morse och skulle kanske behöva citron för rösten, men rossligheten är borta och Saga är redo att sätta igång. Det är första gången hon befinner sig i en studio men hon är taggad.

Lillebror Amos spelar blockflöjt och i familjen finns dessutom en lillasyster som börjar spela cello. Kanske blir det ett syskonband i framtiden?

Diskussion om artikeln