Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya begränsningar för rökare träder i kraft

Från 2016
Uppdaterad 02.08.2016 22:47.
Cigarretter.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Den nya tobakslagen träder i kraft i mitten av månaden. Dofter och smaker ska regleras mer och många restriktioner träder i kraft som berör rökare. Möjligheten att ansöka om rökförbud på balkonger och andra utomhusområden kan leda till gräl på många bolagsstämmor.

Populära dofter och smaker, som vanilj och mentol, förbjuds i tobak, rulltobak och vätskor för elektroniska cigaretter. En del av begränsningarna börjar tillämpas först år 2020 efter en övergångsperiod.

65 procent av tobaksförpackningen ska i fortsättningen täckas av inte bara varningstexter, utan också bilder med mindre trevliga motiv. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet åstadkommer bilder en starkare effekt hos folk.

Gamla askar, med enbart varningstexter får vara till salu fram till den 20 maj 2017.

Tobaksrökning i bilar förbjuds då barn under 15 år finns med i bilen. Förbudet gäller inte bostadsutrymmen i till exempel husbilar.

Speciellt är att en person som röker i en bil med barn i inte bestraffas och att polisen inte övervakar folks rökande. Formellt är det kommunen som ska övervaka.

Balkongrökning hett tema

En aspekt som väckt mycket diskussion i offentligheten är att fastighets- och bostadsaktiebolag i framtiden ska kunna ansöka om rökförbud på balkonger och andra utomhusområden.

Bestämmelserna börjar tillämpas vid årsskiftet. Enligt chefsjurist Jenni Hupli vid Finlands fastighetsförbund behövs det preciseringar.

– Förbud kan inte nödvändigtvis sökas för enskilda lägenheter eller balkonger. En bredare helhet måste beaktas.

Två män i Helsingfors
Bildtext Idioti, tycker Jari och Marko.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Jari från Helsingfors bor i ett hus där det förekommit gräl om folks rökande.

-Det här är helt idiotiskt. Om rök går från en lägenhet till en annan så är det ju fel på konstruktionerna. Då borde man ju förbjuda folks supande och matlagning också.

Hans kompis Marko håller med.

– Det är för mycket förmynderi. I sitt eget hem ska man få göra vad man vill så länge man inte stör andra.

Upplagt för gräl

Alla som varit på en bolagsstämma vet att det lätt uppstår gräl om vad som helst. Hur bolagsstämman ska klara av att hantera rökförbud på folks balkonger blir intressant att se.

Jenni Hupli tror att det ska gå.

– När de preciserande direktiven kommer så får husbolagen i alla fall tillräckliga verktyg för att behandla den här saken.

Finlands fastighetsförbund utgår från att det ska gå att fatta beslut om rökförbud med enkel majoritet på bolagsstämman.

Det är en kommunal myndighet som ska fatta beslut om rökförbud på basen av en ansökan.

Diskussion om artikeln