Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet hotar att säga upp flyktingavtalet med EU i höst

Från 2016
Uppdaterad 01.08.2016 15:29.
Demonstranter breder ut på en stor turkisk flagga samtidigt som hundratals andra viftar på mindre turkiska flaggor under en stöddemosntration för Turkiets president Erdoğan i Köln.
Bildtext Turkiet har kallat in Tysklands chargé d'affaires i Ankara för att protestera mot att president Recep Tayyip Erdoğan inte tilläts tala till tiotusentals anhängare i Köln
Bild: EPA/OLIVER BERG

Turkiet hotar att säga upp flyktingavtalet med EU om inte turkiska medborgare beviljas visumfrihet senast i oktober.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger i en tysk tidningsintervju att flyktingavtalet mellan Turkiet och EU är i fara om inte turkar får resa in i EU utan visum.

Cavusoglu säger att turkar senast i oktober bör får rätt att resa fritt inom EU, annarst kommer Turkiet att säga upp överenskommelsen,enligt en intervju i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

- Om det inte blir någon liberalisering av visumreglerna kommer vi att tvingas ta avstånd från överenskommelsen som gjordes den 18 mars, säger Cavusoglu i intervjun som publicerades på måndag.

Den turkiska regeringen förväntar sig en "konkret tidspunkt“ för visumfriheten, enligt Cavusoglu.

– Det kan bli i början eller i mitten på oktober, men vi förväntar oss ett fast datum, säger utrikesministern.

Ansträngda relationer efter kuppförsöket

Även EU har varit oroad och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnade förra veckan att överenskommelsen kan vara i fara, eftersom Turkiet inte har uppfyllt sina åtaganden enligt avtalet.

- President Erdoğan har redan antytt flera gånger att han vill skrota den, sade han till den österrikiska tidningen Kurier.

EU upprepade idag att Turkiet inte har uppfyllt sina åtaganden enligt överenskommelsen och att det måste ske innan visumfrihet kan beviljas.

Relationerna mellan Turkiet och EU har blivit allt mer ansträngda efter den misslyckade statskuppen för drygt två veckor sedan.

I kölvattnet av kuppförsöket har omkring 60.000 statligt anställda gripits eller fått sparken i Turkiet. Över 40 procent av den högsta arméledningen har rensats ut trots protester i omvärlden, särskilt i EU.

Den turkiska regeringen meddelade på måndagen att den också tänker reformera landets underrättelsetjänst i likhet med armén och att alla grenar av underrättelsetjönsten ställs under president Erdoğan

Diplomatisk protest mot Tyskland

Turkiets utrikesministerium har kallat Tysklands chargé d'affaires i Ankara in för ett samtal på måndag, för att protestera mot att Tyskland förbjöd Erdogan att tala till turkiska demonstranter i Tyskland via videolänk på söndag.

Tiotusentals etniska turkar samlades i Köln för att uttrycka sitt stöd åt den turkiske presidenten.

Erdoğan skulle själv ha hållit ett tal på en bildsskärm, men hans medverkan stoppades av den tyska författningsdomstolen, vilket utlöste starka reaktioner i Turkiets huvudstad Ankara.

Diskussion om artikeln