Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya alkohollagen gör livet lättare för små bryggerier

Från 2016
Svartå bryggeri.
Bildtext Svartå Bryggeri väntar på att få sälja öl direkt till kunderna.
Bild: Yle/Tove Virta

Den nya alkohollagen kommer att ha en stor betydelse för små bryggerier. Det säger Daniel Kawecki som är vd för Svartå Bryggeri. Både distributionen och produktionen blir lättare och effektivare. Men för tillfället verkar den nya lagen dröja.

Den nya alkohollagen kommer att innebära många förändringar. För de små bryggerierna är det främst möjligheten att sälja sina produkter direkt till kunderna som har betydelse, säger Daniel Kawecki som är vd på Svartå Bryggeri.

- En av de viktigaste sakerna i lagförslaget är att vi kan sälja direkt till besökare i bryggeriet. Det innebär att vi slipper all distribution och logistik när man ska köra ut ölen till butiker och restauranger. Det är en stor del när man är en liten producent.

Anders Bäckman är Svartå bryggeris bryggare och Daniel Kawecki (t.h.) är vd.
Bildtext Anders Bäckam och Daniel Kawecki från Svartå Bryggeri.
Bild: Yle/Tove Virta

Han menar att det är en win-win-situation då kunderna kan komma till bryggeriet och få en trevlig upplevelse samtidigt som de kan köpa med sig en låda öl.

Mellanhänder försvinner

Dave Huldin är delägare i det nystartade Ekta Bryggeri i Ekenäs, som ska tillverka cider. Han säger också att lagförändringen har en stor ekonomisk betydelse.

- Vi slipper alla mellanhänder och framför allt Alkos ganska saftiga mellanhand. Det är en fördel för ett bryggeri som har en så liten volym som vi har.

Mera alkohol ger godare smak

Enligt förslaget kommer den nya alkohollagen också att göra det möjligt att sälja produkter med upp till 5,5 procent alkohol i matbutikerna. I dag är den högsta tillåtna alkoholprocenten 4,7.

Dave Huldin utanför det gamla bryggeriet i Ekenäs.
Bildtext Dave Huldin.
Bild: Yle/Minna Almark

Ekta bryggeri i Ekenäs planerar att göra två olika cidersorter - en som ska säljas i matbutiker och en som säljs i Alko.

Om alkohollagen ändras ger det möjlighet åt Dave Huldin och hans kompanjon Jonas Salminen att tänka om gällande cidertillverkningen.

- Det kan hända att vi gör om vår standardcider så att den får en högre alkoholhalt och samtidigt får en mer komplex smak.

Huldin menar att de bästa dryckerna har en alkoholhalt mellan 5 och 6 procent.

- Då får man ut mest smakmässigt.

Utrustning i ett ciderbryggeri.
Bildtext Här tappas cidern på flaska och får etikett på Ekta Bryggeri i Ekenäs.
Bild: Yle/Minna Almark

Dave Huldin hade samtidigt önskat att den tillåtna alkoholgränsen i matbutikerna skulle höjas ännu mer.

- Vi har planerat att vår premiumcider får en alkoholhalt på mellan 6 och 7 procent. Så den kommer enbart att få säljas på Alko.

Alla recept blir småningom starkare

Svartå Bryggeri försökte i början tillverka öl med olika alkoholhalter. Men eftersom det blev för krångligt har bryggeriet hållit sig till öl under 4,7 procent alkohol.

Det här kommer troligtvis att ändras i och med den nya alkohollagen, säger Daniel Kawecki. Det är nämligen ett faktum att de flesta öl blir bättre om man har en alkoholhalt en bit över 5 procent, menar han.

- På något års sikt igenom kommer vi säkert att börja ändra våra recept så att de får en något högre alkoholprocent och så att det går att sälja samma öl till både butiker och restauranger.

Svartåöl.
Bildtext Svartå Bryggeris öl kommer troligtvis att bli starkare efter att den nya alkohollagen träder i kraft.
Bild: Yle/Tove Virta

Tidtabellen är fördröjd

Det var meningen att den nya alkohollagen skulle godkännas i början av år 2017. Men nu verkar det som om tidtabellen är försenad. Men Daniel Kawecki tar fördröjningen med ro, även om han hade hoppats på snabbare ryck.

- Vi har hållit tummarna för att lagen skulle gå igenom vid årsskiftet så att vi hade kunnat förbereda oss inför nästa sommar. Men vi väntar tålmodigt och vi har inte gjort några större förändringar ännu eftersom vi vet att beslutsfattande inte alltid är effektivt.

För Ekta Bryggeri har fördröjningen inte heller något större inverkan, säger Dave Huldin.

- Vi har ju varit inställda på den gamla alkohollagen.

Huldin är nöjd över att den nya alkohollagen överhuvudtaget är på kommande och han väntar tålmodigt på den.

- Vi utgår från vår ursprungliga plan och anpassar oss till vad som händer sedan.

Diskussion om artikeln