Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kowalczyks skarpa kritik mot Norge och Sundby – ”Tänk er mig i hans skor”

Från 2016
Justyna Kowalczyk var snabbast i damernas sprintkval.
Bildtext Justyna Kowalczyk.
Bild: EPA/HENRIK SCHMIDT

I en tidningskrönika går Justyna Kowalczyk ut med hård kritik mot användningen av astmamedicin i Norge. Hon gillar heller inte det sätt som man hanterat Martin Johnsrud Sundbys avstängning.

Ett av de hetaste samtalsämnena den senaste tiden är Martin Johnsrud Sundbys dopningsavstängning. Sundby stängdes av i två månader efter att han brutit mot Wadas regler för bruk av astmamedicinen Ventoline.

Efter domen har flera andra norska åkare trätt fram och berättat om bruket av medicinen och det har fått Justyna Kowalczyk att reagera.

– Det är galenskap att så många lider av astma i ett land med så ren luft och så många starka män och kvinnor. Till råga på allt säger Marit Björgen helt öppet att hon inte skulle ha varit bäst i världen utan astmamedicinen, skriver hon i en krönika i den polska tidningen Gazeta Wyborcza enligt norska NRK.

"Vilket helvete det skulle ha blivit"

Kowalczyk menar också att det råder en stor skillnad i skidvärlden om hur man handskas med dopningsbrott.

– Tänk er mig i hans skor då jag kämpade om segern i Tour de Ski med Marit Björgen. Vilket helvete skulle det inte ha blivit om man funnit samma ämne i min kropp, skriver hon.

Kowalczyk är också kritisk till att hela Sundby-fallet tystades ner och att han kunde tävla vidare.

– Det otroliga är inte att han tagit för stora doser och blev fast utan att vi fick veta om det först nu, skriver hon.

Diskussion om artikeln