Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Studerande i Texas får nu bära vapen i klassrum

Från 2016
Vapen
Bild: EPA / ANDREW GOMBERT

Lagen, som väntas skapa en pressande stämning i klassrum, sammanföll med 50-årsdagen efter den första masskjutningen vid University of Texas i Austin år 1966 som krävde 17 liv.

Från och med måndagen har studerande i den amerikanska delstaten Texas fått bära dolda vapen i klassrum.

Texas är den åttonde delstaten som tillåter vapen inne i universitetsbyggnader, tillsammans med bland andra Oregon, Colorado och Wisconsin. 18 delstater uttryckligen förbjuder vapen på kampus.

Enligt lagen som godkändes i fjol får skolorna ändå själva bestämma i vilka utrymmen vapnen är tillåtna.

Studerande har fått bära dolda vapen vid universitetskampus i Texas sedan år 1995, men det nya med lagen är att den tillåter vapen också inomhus.

Tre professorer väckte åtal

Lagen trädde i kraft på 50-årsdagen efter den första masskjutningen vid University of Texas i Austin år 1966 som krävde 17 människoliv.

Gärningsmannen Charles Whitman klättrade upp i universitetets klocktorn och sköt omkring sig i över 90 minuter innan han dödades av polis.

- Den här massakern... skedde före det fanns termer som masskjutning. Nu har den här sortens skjutningar blivit alltför vardagliga, sade kongressledamoten Lloyd Doggett som var studerande vid universitetet i Texas för 50 år sedan.

Det är oklart vilka följder den nya lagen får. En person måste vara 21 år för att få bära vapen, vilket begränsar antalet studerande som verkligen väntas ha vapen på sig.

Tre professorer vid universitetet i Texas har stämt staten med anledning av beslutet. De säger att yttrandefriheten hotas då studerande med vapen skapar en skrämmande stämning i klassrummet.